Antirasszista Világnap 2008 mácius 21.

Déli szomszédunk, Afrika - beszélgetéssorozat, filmvetítés, fotókiállítás és zene

A Szubjektív Értékek Alapítvány az elmúlt évekhez hasonlóan idén is megrendezi az Antirasszista Világnapot Budapesten, melynek fő témája Afrika lesz.

2008.03.17 17:51ma.hu

Az esemény körüljárja a kontinenssel kapcsolatos ismereteket és tapasztalatokat, illetve az ide kapcsolódó gazdasági stratégiákat sem hagyja figyelmen kívül. A szervezők további civil szervezetek bevonásával teszik színessé a programot, akik Afrika kultúráját hozzák közelebb a látogatókhoz.

A világnap két budapesti helyszínen zajlik március 21-én: A Millenáris Fogadóban 14 órától kerekasztal-beszélgetés, workshop, missziós beszámoló és kulturális programok lesznek neves szakemberek részvételével. Kiállítások: a Kongói Demokratikus Köztársaságban fegyverben lévő gyermekkatonák rajzait gyűjtötte össze Szilasi Ildikó antropológus, akinek „Emberek Kongóban” c. fotósorozatát is megtekinthetik a program résztvevői.

A magyarországi világnap este a Corvin teraszon folytatódik és zárul, ahol 9 órától két afrikai zenekar lép színpadra: a Molatako és az African Melody.

RÉSZLETES PROGRAM:

MILLENÁRIS FOGADÓ

14.00 A rendezvényt megnyitja Dr. Balogh Sándor, az Afrikai-Magyar Egyesület elnöke

14.00 -19.00 Civil szervezetek bemutatkozása: Afrikáért Alapítvány, Szahara Alapítvány, HelloAfrika Egyesület, Afrikai-Magyar Egyesület, AfroAid, Be Fair! Alapítvány, TAITA Alapítvány, Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület, Ecowas Citizens Union, Szubjektív Értékek Alapítvány

15.00 Workshop a Fair Trade-ről: a méltányos kereskedelemből származó termékek kiállítása, tea-és kávékóstolás (Védegylet) 16.30 Vetítéssel egybekötött élménybeszámoló az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága munkatársának közreműködésével az afrikai missziók tapasztalatairól

17.30 Déli szomszédunk, Afrika: kerekasztal-beszélgetés a kontinenseink közötti gazdasági és szociokulturális együttműködésről és kölcsönhatásokról.

Résztvevők: Búr Gábor történész, egyetemi docens, a Magyar Afrika Társaság alelnöke, a Magyarországi Dél-Afrika Egyesület főtitkára; France Mutombo Tshimuanga, az Afrikáért Alapítvány elnöke; Tomaj Dénes főosztályvezető a Külügyminisztérium Nemzetközi Fejlesztési Együttműködési, Gazdaság- és Tudománydiplomáciai Főosztályáról, valamint Eörsi Mátyás országgyűlési képviselő. A moderátor Seres László újságíró. Élő rádióközvetítés a Civil Rádióban.

Állandó programok:

-kiállítás kongói gyerekkatonák rajzaiból,
- „Emberek Kongóban” fotókiállítás,
- Eritrea fotókiállítás,
- eritreai kávészertartás,
- fair-trade kávézó,
-élő könyvtár.

 CORVINTETŐ (Corvin Áruház, Blaha Lujza tér )

21.00 Molatakó és African Melody koncert A Molatako zenekar fő célja, hogy zenéjükön keresztül közelebb kerüljenek egymáshoz, és toleránsabbak legyenek egymással a különböző kultúrák. Zenei stílusuk a Makossa, az egyik legnépszerűbb afrikai stílus, amelynek hangzásvilágát a gitár, basszusgitár, billentyű, dob és konga adja.

A zenekar több nagysikerű koncertet adott az utóbbi években Budapesten, vidéken és a Sziget Fesztiválon is. Molatako előtt az African Melody nigériai származású csapata lép színpadra tradicionális afrikai tánc- és zenei előadásával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.