Nyolcmillióan nézték meg világszerte...

Ismerd meg a tested - Bodies kiállítás Budapesten

Május 24-én a budapesti VAM Design Centerben nyílt meg a nagy érdeklődéssel várt BODIES... A kiállítás című tárlat - A rendezvényre a korábbi helyszíneken eddig nyolc millióan voltak kíváncsiak.

2008.07.04 15:00ma.hu

Május 24-én vette kezdetét a budapesti VAM Design Centerben (VI. kerület, Király u. 26.) a nagy érdeklődéssel várt BODIES... A kiállítás című tárlat.

A kiállításon, melyre a korábbi helyszíneken eddig nyolc millióan voltak kíváncsiak, egész és részleges, valódi emberi testekből készült, páratlan műgonddal feltárt, majd egy újszerű eljárással tartósított preparátumok láthatók, melyeken a látogatók korábban soha nem tapasztalt módon, saját szemükkel, közvetlen közelről tanulmányozhatják a testük belsejében működő szerveket és szervrendszereket.

- A kiállítás ismeretterjesztő hatása egyszerűen felbecsülhetetlen - mondta Dr. Roy Glover, a Michigani Egyetem nyugalmazott sejtbiológia-professzora, a BODIES... A kiállítás orvos-főigazgatója.

- Az orvosok már évszázadok óta valódi emberi testeken tanulmányozzák a szervezet felépítését és működését, és most végre lehetővé vált, hogy a nagyközönség is bepillanthasson az emberi test rejtelmeibe. A kiállítás látogatói több galérián végighaladva, testközelből vehetik szemügyre az emberi test csontváz-, izom-, szaporító-, légző-, keringési és egyéb rendszereit. Az egész testes preparátumok egy része a sportból ismert testtartásban figyelhető meg, hogy a látogatók mindennapi helyzetekben is el tudják képzelni a saját testük belsejét. Ezenkívül valódi emberi preparátumok mutatják be például az egészségtelen táplálkozás vagy a testmozgás hiánya által okozott elváltozásokat. Az egészséges tüdő mellett kiállított, kátránytól megfeketedett tüdő minden ismeretterjesztő irodalomnál és plakátnál ékesszólóbban mesél a dohányzás ártalmairól. Ez a kiállítás megváltoztatja az emberekben önmagukról kialakult képet. Célja, hogy felvilágosítson, erőt adjon, lenyűgözzön és inspiráljon.

A kiállításon látható emberi preparátumokat egy forradalmian új módszerrel, az ún. polimeres tartósítással konzerválták. Ennek során az emberi szöveteket folyékony szilikonnal itatják át, melyet ezután vegyszerekkel kezelnek és megszilárdítanak.

A végeredmény egy gumírozott, sejtszinten tartósított preparátum, melyen tökéletesen megfigyelhetők a test csontjai, izmai, idegei, véredényei és különböző szervei.

Az egész testes preparátumok elkészítése akár egy évnél is tovább tarthat. A BODIES... A kiállítás világszerte hatalmas népszerűségnek örvend. Eddig több mint nyolc millióan látták olyan nagyvárosokban, mint New York, Las Vegas, Madrid és Santiago.

A nagy érdeklődésre számot tartó rendezvényre jegyek a Ticketpro országos hálózatában vagy a www.bodiesbudapest.hu weboldalon illetve az 555-5515 telefonszámon kaphatók.

A korábbi helyszíneken tapasztalt jelentős kereslet és a látogatók minden korábbi rekordot megdöntő száma miatt a szervezők azt javasolják, hogy az érdeklődők elővételben váltsák meg a jegyüket.

Külön lehet hétköznapi illetve hétvégi jegyet váltani. A felnőtt jegyek 3.300,-/3900,- forintba, a nyugdíjas és diák jegyek 2.500,-/3.000,- forintba, a gyerekjegyek (4-14 év között) 1.750,-/2.100,- forintba kerülnek, de létezik kedvezményes családi jegy is.

Csoportok előzetes bejelentkezés után kedvezménnyel látogathatják a kiállítást.

A tárlat december 31-ig tekinthető meg. Nyitva tartás: mindennap 10:00-től 20:00 óráig.

A BODIES... A kiállítás preparátumainak elkészítéséhez is használt polimeres tartósítási eljárás olyan forradalmi módszer, mely lehetővé teszi az emberi szövetek folyékony szilikongumi segítségével történő, végleges tartósítását.

Megállítja a természetes bomlási folyamatokat, így a preparátumok korlátlan ideig tanulmányozhatók.

A polimeres tartósítás fellebbenti a fátylat az emberi anatómia számos titkáról, és segítségével közelebbről szemügyre vehetjük a csontváz-, az izom-, az ideg-, a légző-, az emésztő-, a vizeletkiválasztó, a szaporító, a belső elválasztású és a keringési rendszer elemeit.

Az eljárás a következő:

• Az anatómusok vegyszerekkel ideiglenesen megállítják a leendő preparátumban zajló bomlási folyamatokat. Ezután feltárják a preparátum fontosabb részeit.

• A preparátumban található vizet teljes egészében eltávolítják, és acetont juttatnak a helyére.

• A preparátumot ezután egy vákuumkamrán belül folyékony szilikon keverékbe helyezik. A vákuum hatására az aceton elpárolog, és helyét teljesen átveszi a szilikon keverék.

• A szilikon keveréket ezután megkeményítik. Az eljárás eredménye egy száraz, szagtalan, tartósan konzervált preparátum, melyben nincsenek mérgező vegyszerek.

Tökéletesen megőrzi az eredeti szövetek látványát, azonban viselkedését tekintve olyan, mint a gumi. A preparátumok elkészítési ideje változó.

Egy kisebb szerv akár egy hét alatt is tartósítható, de egy egész test konzerválásához akár egy évre is szükség van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.