Felidézik a reneszánsz korát...

Magyar Kézművesség a Mezőgazdasági Múzeumban

Magyar Kézművesség - 2008 és a Reneszánsz korának kézműves hagyományai címmel kettős tematikájú kiállítást tekinthetnek meg július 27-ig a Mezőgazdasági Múzeum földszinti időszaki kiállítótermében.

2008.07.16 19:45ma.hu

A múzeum immár harmadik alkalommal ad otthont a kézművesség nyári országos seregszemléjének, bemutatkozásának.

A kiállításon a Magyar Kézművességért Alapítvány, az IPOSZ, a MOMKE és a BKIK Kézműipari Tagozata által kiírt országos pályázat szakértői zsűri által válogatott anyaga kerül a nagyközönség elé.

A tárlat két szempontból is különlegesnek számít: egyrészt azért, mert egyazon tárlat keretében a tárgyalkotó népművészet és a kézműves iparművészet egymást kiegészítve, szerves egységben jelenik meg; másrészt pedig, mert napjaink kézművességének legújabb, legszebb produktumai mellett a reneszánsz korának tárgykultúráját idéző, ma élő kézművesek által készített tárgyak, alkotások is láthatók.

A kiállítás látogatói egy-egy tájegység motívumkincsét, forma- és színvilágát hűen tükröző népművészeti tárgyakkal, vagy a hagyományokra épülő, de napjaink igényeinek is megfelelő, illetve egyéni tervezésű iparművészeti alkotásokkal, használati tárgyakkal, lakberendezési, lakásfelszerelési eszközökkel, dísztárgyakkal, viseletekkel, ékszerekkel és ötvös remekművekkel, értékes és érdekes hangszerekkel, játékokkal, míves kidolgozású késekkel és íjakkal, sőt ritka, vagy kihalófélben lévő mesterségek, kézműves szakmák termékeivel is találkozhatnak.

A tárgyak készítéséhez felhasznált természetes alapanyagok között a fa, a bőr, az agyag, a vas, a különböző nemes- és színesfémek, a len, a pamut, a kender, a gyapjú, a papír, a csuhé, a fűzvessző, a kabaktök, a gyöngy, a mézeskalács és a tojáshéj; az alkalmazott kézműves technikák között a faragás, a vésés, a poncolás, a korongozás, a kovácsolás, az ötvösség, a rekesz- és a tűzzománcozás, a gravírozás, az intarzia-készítés, a textil- és gyöngyszövés, a hímzés, a varrás, a csipkeverés, a fonás, a nemezelés, a festés és a karcolás is szerepel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.