50 percben

A mi székelyeink - dokumentumfilm a román-magyar együttélésről

Ötvenperces dokumentumfilmet mutatott be A mi székelyeink címmel csütörtök este a román közszolgálati televízió a székelyföldi magyar-román együttélésről, az önállósulási törekvésekről.

2013.05.24 15:45MTI

Gabriel Geamanu, a film alkotója arra a kérdésre próbált meg válaszolni, hogy vajon valóban időzített bombának tekinthető-e a Székelyföld kérdése. 

Következtetéseket nem vont le, de az általa megszólaltatott román és magyar riportalanyok általában a székelyföldi békés egymás mellett élésről beszéltek. Több megszólaló is az autonómiát kampányszlogennek tekintette, amelyet a magyar pártok a szavazatszerzés érdekében hangoztatnak a választások időszakában. A filmben Kolumbán Gábor egyetemi tanár beszél a legtöbbet a székelyföldi helyzetről. 

Kijelenti: ha a régiósítás során elszakítanák a székely megyéket egymástól, az a román hatalom részéről olyan provokációnak minősülne, amelyet a székelyek semmiképpen nem hagynának annyiban. Kolumbán Gábor szerint egy ilyen lépés következményeihez mérten gyerekjátéknak minősülne az 1990 márciusában történt marosvásárhelyi román-magyar véres összecsapás. Ioan Selejan ortodox püspök hívta fel a riporter figyelmét a Székelyföldön elmagyarosodott román közösségekre. 

A riporter ellátogatott a Kovászna megyei Aldoboly faluba, ahol a falu ortodox vallású, román nemzetiségű többsége elveszítette anyanyelvét, és többnyire magyarul beszél. Az ortodox püspök szerint a székelyföldi románokat elhagyta Bukarest. Szerinte a magyar többségű Hargita és Kovászna megyében a román állam ereje nem érvényesül úgy, ahogyan az ország más megyéiben. 

A film készítője a maszol.ro portálnak elmondta: ez az első alkalom, hogy egy ötvenperces dokumentumfilmben meri vállalni román újságíró ezt a témát. Gabriel Geamanu úgy látta, Székelyföldön régebben zárkózottabbak voltak az emberek, most viszont próbálnak kommunikálni, azt akarják, hogy a világ megismerje őket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.