Kínában

Neves civilek kérik egy nemzetközi emberi jogi dokumentum ratifikálását

Nyílt levélben kérte több mint száz ismert magánszemély - kutató, újságíró, ügyvéd, közgazdász és volt pártvezető - a kínai törvényhozást, hogy ratifikálja a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányát.

2013.02.27 07:41MTI

A levelet nyilvánosságra hozták az interneten. Az ENSZ Nemzetközi Emberi Jogi Kódexének egyik fő elemeként számon tartott dokumentum a ratifikáló feleket egy sor alapvető egyéni polgári és politikai jog, így a szólás-, a gyülekezési, a vallásszabadság és a mindenkivel szemben tisztességes bírósági eljárás biztosítására kötelezi. 

A reformereknek nevezett "százak" terjedelmes levele kitér azokra az eredményekre is, amelyeket Kína az emberi jogok terén eddig elért, beleértve a Kínai Kommunista Párt kezdetektől hangoztatott azon ígéretére is, miszerint "harcolni fog a az emberi jogokért és a szabadságért". 

Sajtójelentések szerint a nyílt levelet szerzőik csütörtökön készültek megjelentetni egy neves kínai lapban, de tervük kitudódott, s ezért döntöttek az interneten történő közzététel mellett. 

A Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányát 1966-ban írták alá, és 1976-ban lépett hatályba. A dokumentum ratifikálása során több állam, így az Egyesült Államok is (1992-ben) fenntartásait hangoztatta, és külön nyilatkozatot adott ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.