Regina Jonas élete

Kreatív dokumentumfilm az első rabbinőről

A világ első rabbinője, a berlini születésű Regina Jonas életéről készített kreatív dokumentumfilmet Groó Diána filmrendező. A produkció bemutatóját szerdán tartják az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

2013.03.11 23:29MTI

Regina Jonas a világ első rabbinője volt, akit hosszú küzdelem után ismertek csak el rabbinak a Weimari Köztarsásag Berlinjében - mondta el Groó Diána rendező az MTI-nek. A rendező felidézte, hogy az 1902-ben Berlinben született Regina Jonas története évekkel ezelőtt, a 2005-ös amszterdami zsidó fesztiválon találta meg, amikor a Csoda Krakkóban című első játékfilmjét mutatták be. 

"Az eseményt Elisa Klapheck frankfurti rabbinő nyitotta meg, és ő kérdezte tőlem, hogy nem szeretnék-e filmet készíteni a világ első rabbinőjéről, ezt a témát ugyanis még nem dolgozták fel." Elisa Klapheck Fräulein Rabbiner Jonas című könyvének elolvasása után vált a rendező számára világossá, hogy ez azért rendkívüli történet, mert arról szól, hogy egy vallásos ortodox zsidó nő szeretne rabbi lenne, ami ellentétes a zsidóság törvényeivel. 

"Ekkor jöttem rá, hogy Regina története nagyon szép és különleges életút, amelynek érdemes emléket állítani" - hangsúlyozta. Nagy kihívás volt Groó Diána számára Regina Jonas alakjának megjelenítése, valamint a film vizuális világának megteremtése, ugyanis csak egyetlen fotó maradt fent róla, de több írásos dokumentum, például a levelezése barátaival, ismerőseivel vagy a zsidó közösség tagjaival, valamint a róla szóló újságcikkek segítették a rendező munkáját. 

Regina Jonas, aki 1944-ben pusztult el Auschwitzban, deportálása előtt minden róla szóló írásos anyagot összegyűjtött és leadott a berlini zsidó hitközségnek, amely megőrizte azokat. Groó Diána az Elisa Klapheck által leírt feljegyzéseket és riportokat használta alapul a forgatókönyvhöz. Elisa Klapheck a 80-as évek végén kereste meg azokat a kortársakat, túlélőket és tanítványokat, akik emlékeztek a rabbinőre. 

A rendező a történetet játékfilmszerűen építette fel, a vizuális megjelenítésre az 1920-as, az 1930-as és az 1940-es évek Berlinjéről szóló archív anyagokat gyűjtött össze. "A fennmaradt fotó alapján olyan nőalakot jelenítek meg az archív felvételeken, mintha maga Regina Jonas lenne és ő szerepelne. 

Nagy kreatív játék volt igazi dokumentumok alapján megteremteni Regina világát, a munkában Mógor Ági vágó segített" - hangsúlyozta a rendező, hozzátéve, hogy a 63 perces filmhez csak egy-két snittet forgattak felvéve például egy-egy épületet.

Groó Diána filmjeiben rendszeresen megjelenő téma a közép-európai zsidóság. A rendező 1997 óta a Balázs Béla Stúdió tagja, 2004-ben készült első nagyjátékfilmje, a Csoda Krakkóban, amely több díjat nyert, utolsó alkotása a 2010-ben készült Vespa egy 12 év körüli roma kisfiúról szól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.