Pelotajátékost ábrázol

Több mint ezeréves, életnagyságú szoborra bukkantak Mexikóban

Egy pelotajátékos több mint ezeréves életnagyságú szobrára bukkantak egy vízvezeték lefektetése közben Mexikói délnyugati részén.

2013.05.21 09:35MTI

A prekolumbiánus szobrot Piedra Labrada településen, Guerrero szövetségi államban találták. 

Az 1,6 méteres szobor két darabban került elő, mexikói tudósok szerint valószínűleg egy rituálé során fejezték le. A pelota nevű labdajáték elterjedt volt egész Mezoamerikában a spanyol hódítás előtt, és rituális jelentőséggel bírt. 

A térségében már több mint 50 épületre, öt pelotapályára és 20 szobrorra bukkantak, amiből régészek arra következtetnek, hogy Piedra Labrada hajdan jelentős rituális központ lehetett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.