Kossuth téri

Gondokat okoz a Rákóczi-szobor elszállítása

Az állapotfelmérés során kiderült: az évtizedek óta restaurálásra váró műalkotás statikailag annyira meggyengült, hogy elszállítása nem ígérkezik egyszerűnek.

2013.04.30 17:17MTI

Az előzetes becslésnél komolyabban károsodott a Kossuth téri Rákóczi-szobor anyaga, így az elszállítása sem ígérkezik egyszerűnek - mondta Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program vezetője kedden.

A Kossuth tér átépítése során a héten kezdődött meg a Rákóczi-szobor felújítása. Az állapotfelmérés során kiderült: az évtizedek óta restaurálásra váró műalkotás statikailag annyira meggyengült, hogy elszállítása nem ígérkezik egyszerűnek.

Az csak további szakmai vizsgálatok után dől el, hogy sikerül-e egészben a restauráló szakműhelybe szállítani, vagy már a helyszínen darabokra kell szedni. A teljesen felújított szobor legkésőbb jövő tavasszal kerül végleges helyére, a megújult Kossuth téren.

Wachsler Tamás az MTI-nek április közepén elmondta, az Országgyűlés döntése alapján a Kossuth tér szobrainak tekintetében az 1944 előtti képzőművészeti arculat visszaállítását kell megvalósítani Andrássy Gyula, Kossuth Lajos, Tisza István és II. Rákóczi Ferenc emlékműveivel. Ezek közül eredetiben csak a fejedelem szobra áll a téren.

A bontásra, a restaurálásra és az újbóli felállításra 50 millió 800 ezer forintos szerződést kötött közbeszerzési eljárásban az Országgyűlés a Reko Konzult Kft.-vel - derül ki a parlamenti honlap adataiból.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.