Református énekek a Művészetek Palotájában

A közönséggel együtt 1700 fős is lehet a kórus

A Református énekeskönyvből való zsoltárok és dicséretek hangzanak el szombaton este a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

2012.06.29 09:24MTI

"A Református Énekek hangversenyt - amely a Kárpát-medencei reformátusok legnagyobb zenei ünnepe - 2002 óta azzal a céllal rendezzük meg minden évben, hogy ott a reformátusok használatára kiadott énekeskönyv zsoltáraiból és énekeiből koncertfelvétel készüljön professzionális előadók tolmácsolásában" - közölte az MTI-vel Böszörményi Gergely, a koncert főszervezője.

A ma már 370 főt számláló Kárpát-medencei Egyesített Református Kórust, neves karnagyokat, szólistákat, kamarakórust és világhírű orgonistákat felvonultató koncert a hazai protestánsokon kívül egyre több világi zenekedvelőt, külföldi vendéget vonz. A hangversenyen a közönség több alkalommal együtt énekel a kórussal, így a Művészetek Palotájában olykor 1700 ember szólal meg.

A református kórusok seregszemléjére minden évben több új kórust hívnak meg a Kárpát-medencéből, így az "alapkórusok" (Debreceni Kollégiumi Kántus, Palló Imre Énekkar, Psalterium Hungaricum Kórus, Partiumi Keresztény Egyetem Vegyeskara és mások) mellett évente újabb közösségek, intézmények kapcsolódnak be a református zenei szolgálatba és válnak részeseivé a Református Énekek-sorozatnak.

A karnagyok közül Böszörményi Gergely kiemelte Berkesi Sándort, Arany Jánost, Cseri Zsófiát, Bódiss Tamást, Hoppál Pétert, míg az eddigi CD-felvétellel egybekötött koncertek valamennyi orgonistájának nevét érdemesnek tartotta megemlíteni: az előző években Pálúr János, Alföldy-Boruss Csilla, Fassang László, Draskóczy László, Kéménczy Antal, Varga László és Virágh András Gábor szólaltatta meg a hangszert. Idén ifjú Szotyori Nagy Gábor orgonál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.