Genetikai kódunk elevenedik meg a zenében

Kórus adja elő az élet kódját

Brit kutatók és zeneszerzők olyan kórusművet álmodtak meg, amelyben az énekesek saját genetikai kódjuk részleteit éneklik el.

2010.07.14 09:12MTI

Az ötlet Andrew Morley zenésztől származik, aki az emberi DNS-t alkotó négy vegyület mindegyikéhez egy-egy hangjegyet rendelt, mivel feltűnt neki a hangsorok és a genetikai kódok közti hasonlóság.

Ezt követően konzultált egy zeneszerzővel, Michael Zev Gordonnal, akit megihletett az ötlet. Gordon a BBC-nek elmondta, hogy a genetikai kódot kétféleképp látta: egyrészt hangjegyekké alakítható nyersanyagként, másrészt pedig csodaszerű, szépséges dologként. Végül a két nézőpont eredményeképp született meg a mű.

A negyvenfős kórus tagjai egy kutatás résztvevői, amelynek irányítói arra próbálnak fényt deríteni, hogy miben különböznek genetikailag a nagy énekesek a társadalom többi tagjától.

Ezért mindegyikük DNS-ét dekódolták. A kutatás eredményének közzétételére egyelőre még várni kell, de addig is meg lehet hallgatni a részletek zenei interpretációját.

A mű egy egyszerű ritmikus dallamot megjelenítő hanggal kezdődik, amelyhez fokozatosan csatlakoznak a többiek, a szaporodás biológiai eszméjét közvetítve. A darab csúcspontján minden kórustag a maga egyedi genetikai kódját énekli - így mindenki kissé eltérő dallamot ad elő.

Az Allele című darabot szerdán mutatja be a New London kamarakórus a Királyi Orvosi Társaság székhelyén. A művet James Weeks vezényli, akinek elmondása szerint az alkotás a genom kivételes csodáját testesíti meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.