Idén negyvenéves a kórus

Egyedülálló hangzás: A King's Singers Pécsett lép fel

A Reneszánsz Év apropóján koncertezik Pécsett a King's Singers énekegyüttes, a Pécsi Kulturális Központ meghívására - Az idén negyven esztendős kórus egyedülálló hangzásvilágának és szórakoztatóképességének köszönhetően vált világhírűvé.

2008.04.16 18:40ma.hu

A Reneszánsz Év apropóján koncertezik Pécsett a King's Singers énekegyüttes, a Pécsi Kulturális Központ meghívására. Az idén negyven esztendős kórus egyedülálló hangzásvilágának és szórakoztatóképességének köszönhetően vált világhírűvé. Hat tagja ezúttal az angol, olasz, francia és spanyol reneszánsz legszebb darabjaiból nyújt válogatást.

A King’s Singers 1968-ban, a Cambridge-i King's College-ban alakult. A hatosfogat összetétele azóta természetesen többször módosult, a tagok cserélődésével létszámuk azonban soha sem változott. Az alapítók közül már senki nem énekel az együttesben.

Műsorukon az a capella muzsika legkülönfélébb darabjai szerepelnek, a középkori zenétől az egzotikus népek dalainak feldolgozásán keresztül a jazzig, de programjuk népszerű elemei a szórakoztató zenei humoreszkek is. Saját ars poeticájuk szerint semmi sem maradhat ki repertoárjukból, ami hat torokkal előadható.

A széles skálát kitöltő stílusokban valami mégis egységet teremt: az az összehasonlíthatatlan, egyedülálló előadásmód, amely a társulat különlegességének és sikerének titka. Varázslatával és szellemével ugyanis a King's Singers világszerte elbűvöli a közönséget.

Turnéikon főként az európai országok, az Egyesült Államok, valamint a Távol-Kelet koncerttermeit látogatják rendszeresen, évente több mint 100 alkalommal. Felléptek olyan kiváló szólistákkal is, mint Kiri-Te-Kanawa, Emanuel Ax, George Shearing, Evelyn Glennie, valamint Bruce Johnston a Beach Boys-tól.

Eddigi pályafutásuk során közel 100 lemezt készítettek. A kiváló énekesek fontosnak tartják tudásuk átadását is. Mesterkurzusokat tartanak, s tíz éven át voltak a londoni Royal College of Music állandó tanárai.

A King's Singers olaszországi és hollandiai koncertkörútról érkezik hazánkba, ahol Pécs mellett Szolnokon és Debrecenben lép közönség elé. Pécsről hazatér az együttes, és "szülőházában", a Cambridge-i King's College-ban folytatja koncertsorozatát.

Az együttes tagjai:

David Hurley (kontratenor), Robin Tyson (kontratenor), Paul Phoenix (tenor), Philip Lawson (bariton), Christopher Gabbitas (bariton), Stephen Connolly (basszus)

Műsor:

Angol madrigálok
Now is the month of Maying (Thomas Morley) Though Amaryllis dance in green (William Byrd) Fair Phyllis I saw sitting all alone (John Farmer) Cruel wilt thou persever (Thomas Morley) All creatures now are merry minded (John Bennet)

Heinrich Schütz olasz madrigáljai
O primavera gioventu del anno O Dolcezze amarissime D'orrida selce alpina Ride la primavera Francia reneszánsz Revecy venir di printemps (Claude le Jeune) Une Puce (Claude le Jeune) Toutes les nuits (Orlando Lassus) La Guerre (Clement Janequin)

A spanyol reneszánsz zenéje
La Tricotea (Alonso) Gentil senora mia (Juan Vasquez) La Bomba (Mateo Flecha)

Április 23. 19.30

The King's Singers: Reneszánsz koncert Pécsett
Pécsi Zsinagóga

Belépő: 4.500 és 2.000 Ft

Rendező: Pécsi Kulturális Központ (www.pecsikult.hu)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.