Erőszakot alkalmaztak

"Zuhanyrítusok": szexuális zaklatások voltak a Wiener Sängerknaben fiúkórusban is

Nem volt mentes a szexuális zaklatástól és az erőszak alkalmazásától az osztrák főváros világhírű fiúkórusa, a Wiener Sängerknaben sem - tudta meg egy bécsi újság.

2010.03.11 18:40MTI

A Der Standard pénteken megjelenő kiadásában két egykori kórustag számol be ezzel kapcsolatos személyes tapasztalatairól.

Egy ma 33 éves berlini orvos a nevelőtanárok jelenlétében lezajlott "zuhanyrítusokat" idézte fel. Állítása szerint a zuhanyozáskor jelen lévő nevelők fennhangon utasították a tusoló fiúkat, hogy mossák meg a nemi szervüket.

Őt magát egy egyesült államokbeli turné alkalmával, amikor 9 éves volt, egy idősebb kórustag bevitte a szállodai szobájába, és orális aktusra kényszerítette. A Wiener Sängerknaben egy másik volt tagja, aki ma 51 éves, és Münchenben dolgozik pszichológusként, arra panaszkodik, hogy egy németországi turné során az egyik karvezető a buszban mellé ült, és egy órán át a combján tartotta a kezét.

Egy másik alkalommal pedig egy fiúnak, aki nem akart enni a buszban, az egyik nevelőtanár erővel feltépte a száját, és ételt tömött bele. A kórusban mindenki szenvedett a "rettegés és félelem légkörétől" - állítja a két volt kórustag, "tisztázást és jóvátételt" követelve.

A híres gyermekkórus a Der Standard megkeresésére nem akart állást foglalni. Mint illetékesei közölték, elő fogják keresni az archívumból a megfelelő dokumentumokat, hogy megállapíthassák, kiknek a felügyelete alatt álltak az adott időszakban az érintett kórustagok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.