A zsákmányból még nem minden került elő

Elfogták a tiltott városi tolvajt Pekingben

A rendőrség közölte: egy pekingi internetkávézóban elfogták azt a férfit, aki a napokban több millió dollár értékű múlt század eleji kiállított tárgyat vitt magával egy tárlatlátogatás után a palotamúzeumból; egyelőre nincs meg minden.

2011.05.12 16:32MTI

A lopással alaposan gyanúsítható 28 éves Si Paj-kuj (Shi Baikui) állítólag semmi rosszban nem törte a fejét, amikor május 8-án látogatóként felkereste a főváros egyik legismertebb nevezetességét, az egykori császári palotavárost.
   
A nyomozóknak azt mondta, miközben a palota egyik termében berendezett időszaki kiállításon a tárlatvezetőt hallgatta, fogant meg benne a gondolat, hogy próbára teszi a múzeum őreit. Később keresett magának egy jó búvóhelyet és a zárás előtti utolsó járőrözést is sikerült észrevétlenül megúsznia.
   
Mindezek után betörte az egyik ablakot és magához vett kilenc drágakövekkel díszített kiállított aranytárgyat. Ezekből kettőt a helyszínről való távozása közben elvesztett, apróbb sérülésekkel már korábban megkerültek. Magát a betörést a tett másnapján fedezték fel.
   
A kelet-kínai Santung (Shandong) tartományból származó férfira 58 órával később, szerda este nyolc óra előtt talált rá a pekingi rendőrség egy Fengtaj (Fengtai) kerületi internetező helyen. Si bevallotta tettét, a rendőrség őrizetbe vette. A nyomozás még tart, a hatóságok csak annyit közöltek, hogy az eltulajdonított darabok közül néhány megkerült.
   
Korábbi híradásokból kiderült: az eltűnt tárgyakat, köztük egy díszes tárcát és tükrös női szépítkező készletet egy magángyűjtemény - a hongkongi Liang Yi múzeum - adta kölcsön a fővárosi palotamúzeumnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.