Kína az első számú szennyező

Drámai: higanyba fulladhat az Északi-sarkvidék

Az Északi-sarkvidék jegesmedvéit, bálnáit és fókáit, valamint az ezekre vadászó és húsukat fogyasztó helyi közösségeket is veszélyezteti a térség egyre aggasztóbb mértékű higanyszennyezése - figyelmeztetnek kutatók.

2011.05.07 12:09MTI

A globális higanykibocsátás a 2005-ös szinthez képest 25 százalékkal nőhet 2020-ig, ha nem történnek lépések a korlátozására. A növekedéshez hozzájárulhat a klímaváltozás következtében a permafrosztból kiolvadó higanymennyiség is - figyelmeztet a nyolc arktiszi területtel rendelkező ország által felállított tudományos testület, az Északi-sarkvidéki Megfigyelő és Értékelő Program (AMAP) jelentése.

A szerzők szerint bár egyes környező területek, így Európa, Észak-Amerika és Oroszország, csökkentették higanyszennyezésüket, néhány faj egyedeinek testében továbbra is növekvő higanyszintet mutattak ki az arktiszi régió nagy részén. Más országokban, különösen Kínában nő a higanykibocsátás, jelenleg Kína az első számú szennyező, a teljes világkibocsátás közel feléért felelős - olvasható az Arctic Pollution 2011 című tanulmányban, mely több száz korábbi publikáció eredményeit összegzi.

A Jeges-tengerben évente mintegy száz tonna, emberi tevékenységből - széntüzelésű erőművekből, települési fűtőrendszerekből, szemétégetőkből és bányászatból - származó higany halmozódik fel. A legmodernebb technológiát alkalmazva a globális kibocsátás 60 százalékkal, a Jeges-tenger szennyezése 20 százalékkal lenne csökkenthető 2020-ig.

A jelentés egy jogilag kötő erejű globális egyezmény megkötését sürgeti a higanyszennyezés korlátozására. Az egyezményről jelenleg folynak a tárgyalások az ENSZ Környezetvédelmi Alapjának (U.N. Environment Fund) égisze alatt.

Egy másik, napokban megjelent elemzés szerint az északi-sarkvidéki jég gyors olvadásának következtében az évszázad végéig akár 1,6 méterrel is megemelkedhet a tengerszint az 1990-es bázisértékhez képest. Az ENSZ Kormányközi Éghajlatváltozási Bizottsága (IPCC) legutóbbi - 2007-es - átfogó jelentésében még azt vetítette előre, hogy a világ tengerei 18 és 59 centiméter közötti léptékben emelkedhetnek 2100-ig.

Mindkét jelentést átadják az Egyesült Államok, Oroszország, Kanada, Svédország, Norvégia, Dánia, Finnország és Izland külügyminisztereinek az Arktiszi Tanács jövő heti ülésén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.