Aggódnak az ingyenes vakcina minősége miatt

Higanyt tartalmaz az influenza elleni, itthon gyártott vakcina

Nemsokára indul az influenzaszezon, az oltóanyagok gyártása már korábban megkezdődött. Sok háziorvos aggódik az ingyenes vakcina minősége miatt, az ÁNTSZ szerint azonban erre nincs okuk.

2008.10.22 10:52Magyar Hírlap

Magyarországon a napokban százezrek – a hatvanévesnél idősebbek és hároméves kor fölött a krónikus betegek – kaphatják meg ingyen az influenza elleni oltást, amelyet a korábban madárinfluenza ellen is vakcinát gyártó Omninvest nevű cég állított elő. Sok háziorvosnak azonban több gondja is van a magyar vakcinával. Mint mondják: az anyag higanyt tartalmaz, noha csaknem tíz évvel ezelőtt az Egyesült Államok és Európa törzskönyvezési hatóságai a gyártókkal megállapodtak abban, hogy egészségkárosító hatása miatt száműzik a készítményekből ezt a tartósító nehézfémet.

A gyógyítók kifogásolják azt is, hogy előzetes felmérés nélkül vásárolt az állam a magyar oltóanyagból. Jankovics István, az Országos Epidemiológiai Központ osztályvezető főorvosa szerint a háziorvosoknak igazuk van: a magyar készítmény valóban tartalmaz tiomersal nevű higanyszármazékot, de az európai gyógyszerkönyv által megengedett mértéknél jóval kevesebbet. A két másik, külföldi vakcinával a hatóságnak nincsenek tapasztalatai, vagy ha mégis, azok nem jók. A főorvos szerint minden gyártó küzd, hogy mással helyettesítse a higanyt. Nálunk ez teljes törzskönyvi átállást igényelne, amit meg is tesznek majd.

Jankovics úgy látja, nagyobb gondot okozhat az endotoxin, amely a vírustermeléshez használt tojásban lévő baktériumok falából szabadul föl, és súlyos szövődményeket idézhet elő. A magyar vakcina dózisonként a megengedett mérték mindössze egy századát tartalmazza endotoxinból.

Az ÁNTSZ mindenképpen az oltást szorgalmazza, mert az érintettek életét súlyosan veszélyeztethetik az influenza szövődményei és a magas láz. Magyarországon körülbelül hárommillióan tartoznak a veszélyeztetettek körébe, s most több mint egymillió adag vakcina vehető igénybe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.