Kőzápor a konzulátusra

Iránban és Irakban is tüntetnek a bahreini felkelés mellett

Mintegy hétszáz tüntető zúdított kőzáport az északnyugat-iráni Meshedben Szaúd-Arábia konzulátusának az épületére szombaton.

2011.03.19 13:01MTI

A tömeg az ellen tiltakozott, hogy a sivatagi királyság katonákat vezényelt a forrongó Bahreinbe a szunnita vezetés támogatására.
   
A külképviselet ugyan erős rendőri őrizetet kapott, a feldühödött tömeg azonban bezúzta az ablaküvegeket, miközben Szaúd-Arábiát és királyát szidalmazó jelszavakat skandáltak, s követelték a konzul kiutasítását. A biztonsági erők kétszer is könnygázt vetettek be, de a tüntetőket ez sem tántorította el, sikerült letépniük a konzulátus névtábláját, majd a bejárat fölé kitűzték a bahreini zászlót - írta internetes felületén a Horaszán című iráni lap.    
   
Pénteken Teheránban voltak rokonszenvtüntetések a bahreini, a líbiai és jemeni népmozgalmak mellett az iráni kormány felhívására, amely  a bahreini lakosság többségét adó síiták pártját fogja az Öböl menti kis szigetország szunnita vezetésével szemben.
   
A dél-iraki Bászrában szombaton hozzávetőleg hétezren vonultak az utcára, hogy követeljék a bahreini nép elleni erőszakos karhatalmi fellépés beszüntetését. A demonstrálók a szaúdi és a bahreini király képmását is felvonultatták a két uralkodó nyaka köré szandálpárokat erősítve. A tüntetők jelszavai szerint az Öböl menti olajsejkségek az Egyesült Államok lakájai, és a bahreini vezetők kezéhez ártatlanok vére tapad.  
   
A bászrai tüntetést kezdeményezői iraki síita szervezetek voltak, köztük Núri al-Máliki kormányfő Iszlám Dava pártja, és más, a kormányban magukat képviselő mozgalmak is.
   
Bagdadban szombaton ugyancsak volt egy több száz fős tüntetés a bahreini síiták mellett. Irak lakosságának többsége síita hasonlóan Bahreinhez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.