Készenlétben állnak a bombázók

Líbia: a világot nem hatja meg a tűzszünet

A líbiai kormány azonnali tűzszünetet hirdetett, elrendelve a katonai műveletek leállítását. Az olajár nyereségből mínuszba fordult, de az amerikai kormányt sem hatják meg a puszta szavak: Kadhafinak fel kell hagynia az erőszakkal.

Líbia ma - kattintson a képekért! képgaléria

2011.03.18 17:04MTI

Pár órával korábban az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) Líbia fölötti légtérzárlatot jelentő határozatot fogadott el. Músza Kusza külügyminiszter az állami televízióban közvetített nyilatkozatában kijelentette: az ENSZ tagállamaként Líbia köteles tiszteletben tartani a BT határozatait. Egyúttal azt állította, hogy Tripoli kész a párbeszédre valamennyi féllel, ám ezt nem részletezte.

A váratlan lépést a külügyminiszter "a polgári lakosság védelmével" indokolta. Mint hozzátette, a kormány meg fogja védeni a Líbiában élő külföldieket és a külföldi személyek líbiai területen lévő tulajdonát is.

Kusza bejelentése éles ellentétben áll Moammer Kadhafi líbiai vezető csütörtök esti harcias nyilatkozatával. Kadhafi röviddel a BT-határozat elfogadása előtt azzal fenyegetőzött, hogy a kormányerők hamarosan elfoglalják a felkelők kezén lévő Bengázit, és "könyörtelenül leszámolnak az árulókkal".

A Kadhafi előtti, monarchiabeli zászlóval és egy francia lobogóval díszített házból integetnek ünneplő emberek Bengáziban - Fotó: MTI


Az olajár nyereségből mínuszba fordult a líbiai tűzszünet hírére

Nyereségből azonnal mínuszba fordult a nyersolaj ára, miután a líbiai külügyminiszter bejelentette az azonnali tűzszünetet, és minden katonai cselekmény leállítását. Röviddel a bejelentés után 76 cent veszteséggel 100,67 dolláron állt a nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára. Eközben erősödni kezdtek a vezető európai tőzsdemutatók, a dollár pedig drágult a svájci frankhoz viszonyítva.

Felkelők a kormányerőktől zsákmányolt harckocsin állnak a sivatagban, a Bengázitól délre fekvő Szultan közelében húzódó frontvonalon - Fotó: MTI


Kadhafinak fel kell hagynia az erőszakkal

Az amerikai kormány hallott a Líbia által bejelentett tűzszünetről, de nem hatják meg a szavak, mert azokat gyakorlati lépéseknek kell követniük - jelentette ki pénteken Washingtonban Hillary Clinton amerikai külügyminiszter.

Clinton, aki kételyét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy valóban létrejött-e a tűzszünet, hangsúlyozta, hogy a líbiai kormányerőknek fel kell hagyniuk az erőszakkal és fizikailag, jelentős távolságra vissza kell vonulniuk a felkelők által ellenőrzött területekről. A külügyminiszter szerint Líbiában mindenfajta rendezésnek magában kell foglalnia Moammer Kadhafi ezredes távozását a hatalomból.

Az amerikai diplomácia vezetője szerint a következő lépésként érvényesíteni kell az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát. Ez engedélyezte a katonai erő alkalmazását a harcok beszüntetése érdekében.

Clinton ugyanakkor a várható konkrét nemzetközi fellépéssel kapcsolatban mindössze annyit mondott: a BT-határozat "csak egy fontos lépés", s az Egyesült Államok, valamint a szövetségesei továbbra is mérlegelik, hogy melyek lennének "a leghatékonyabb intézkedések" a líbiai válság lezárására. Rámutatott, hogy az észak-afrikai országból ellentmondásos hírek érkeznek, amelyeket ki kell értékelni.

A líbiai helyzettel kapcsolatban pénteken Washingtonban bejelentették, hogy Robert Gates védelmi miniszter szombaton Moszkvába utazik, ahol kedden várhatóan fogadja őt Dmitrij Medvegyev elnök is.

 A jemeni, több mint 40 áldozatot követelő összecsapással kapcsolatban Hillary Clinton sürgette, hogy az országban vessenek véget az erőszaknak és kezdjenek tárgyalásokat a politikai rendezésről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.