A líbiai tűzszünet csak porhintés

A világ állást foglalt: Kadhafinak mielőbb távoznia kell

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter pénteken Washingtonban kijelentette: az amerikai kormány hallott a Líbia által bejelentett tűzszünetről, de nem hatják meg a szavak, mert azokat gyakorlati lépéseknek kell követniük.

2011.03.18 16:50MTI

Clinton hangsúlyozta, hogy a líbiai kormányerőknek fel kell hagyniuk az erőszakkal és fizikailag, jelentős távolságra vissza kell vonulniuk.

A külügyminiszter szerint Líbiában mindenfajta rendezésnek magában kell foglalnia Moammer Kadhafi ezredes távozását a hatalomból.

Fotó: MTI

 

Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője pénteken Brüsszelben kijelentette: teljesülnek a Líbiáról hozott, új biztonsági tanácsi határozattal azok a feltételek, amelyeket az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői múlt héten állapítottak meg egy esetleges katonai beavatkozás kritériumaiként.
   
Hozzátette, hogy a katonai döntéseket nem az unióban hozzák meg, hanem a NATO-ban, illetve az egyes országok katonai tervezőinek szintjén. Az EU-tagállamoknak egyéni felelősségük, hogy bekapcsolódnak-e az esetleges műveletekbe - fejtette ki.

Fotó: MTI

 

Sajtótájékoztatóján a főképviselő megerősítette azt is, hogy szombaton csúcstalálkozót tart az Európai Unió, az Afrikai Unió és az Arab Liga Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár részvételével - az értekezleten Ashton képviseli az EU-t.
   
Hozzátette, hogy az unió folyamatos kapcsolatot tart nemzetközi partnereivel.
   
Megerősítette Ashton, hogy az EU, amely már büntetőintézkedésekkel sújtotta Moammer Kadhafi líbiai vezető rezsimjét, a szankciók kiterjesztésén dolgozik. Különösen fontosnak mondta, hogy az ENSZ BT határozata nyíltan állást foglal az olajérdekeltségek szankcionálása mellett. Az EU külügyminiszterei hétfőn Brüsszelében találkoznak, és erről a kérdésről is tárgyalnak - emlékeztetett.

Fotó: MTI

 

Az EU számára a legfontosabb teendő, hogy fokozza humanitárius segítségét a líbiai emberek támogatására - szögezte le a főképviselő.
   
Megerősítette, hogy az unió hosszú távon is támogatni kívánja az átmenetet a térségben.
   
Rövid távon pedig az EU továbbra is fontosnak tartja, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezető távozzék a hatalomból.
   
Elmondta a főképviselő azt is: a sajtóból értesültek arról, hogy a líbiai rezsim tűzszünetet hirdetett. Jelezte, hogy munkatársai vizsgálják a bejelentés részleteit.

Fotó: MTI

 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.