A lázadók szerint Kadhafiék továbbra is támadnak

Líbia: Tripoli azt állítja, tiszteletben tartja a tűzszünetet

A líbiai hatóságok tagadták a felkelőknek azt az állítását, miszerint a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű haderő nem tartja tiszteletben a Tripoli által hirdetett tűzszünetet, és folytatja a hadműveleteket a még a lázadók kezén lévő területek ellen.

2011.03.18 19:17MTI

"A líbiai fegyveres erők tiszteletben tartják a tűzszünetet, egy katonai műveletet sem kezdtünk a tűzszünet bejelentése óta" - közölték névtelenséget kérő katonai forrásból.
   
A líbiai külügyminiszter péntek délután jelentette be váratlanul az állami tv-ben, hogy a tripoli kormány azonnali tűzszünetet hirdetett; a lépést "a polgári lakosság védelmével" indokolta.
   
Előzőleg a Kadhafi-rendszer ellen fegyvert ragadó lázadók azt közölték, hogy a tűzszünet kihirdetése ellenére a líbiai vezetőhöz hű fegyveresek nem szüntették be az ostromlott városok elleni támadásokat. Azt állították, Kadhafi erői továbbra is "kitartóan bombázzák" azt a három várost, amely még részlegesen a lázadók kezén van, vagyis Zentent (Tripolitól 120 kilométerre délkeletre), Miszrátát (Tripolitól 200 kilométerre keletre) és Adzsdábíját (a keleti országrész legnagyobb városától, a felkelők fellegvárától, Bengázitól 160 kilométerre délre).
   
Néhány órával korábban az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatot fogadott el arról, hogy repüléstilalmi övezetet kell létesíteni Líbia fölött. Amerikai források szerint a zárlat bevezetése vasárnap vagy hétfőn kezdődhet meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.