Game over?

Líbia: brutális katonai gépek állnak startra készen

Franciaország Mirage és Rafale harci gépekkel, a brit hadsereg Typhoonokkal és Tornadókkal venne részt a műveletben, Norvégia és Dánia F-16-osokat dobna a közösbe. Az USA viszont lapít.

2011.03.18 18:07MTI

A NATO véglegesíti a "megfelelő fellépés" tervezését Líbia ügyében, az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1973. számú határozatának érvényesítése érdekében - közölte pénteken Anders Fogh Rasmussen, az atlanti szövetség főtitkára.

A nap folyamán nagyköveti szinten rendkívüli megbeszélést folytattak Brüsszelben a NATO-tagállamok képviselői, de - diplomáciai források szerint - egyelőre nem jutottak közös elhatározásra a líbiai rezsim elleni katonai akciónak az atlanti szövetség égisze alatt történő megindításáról.

Hogy pénteken nem döntöttek közös NATO-akció megindításáról, az diplomáciai források szerint főként a németek és a törökök ellenkezésének tudható be. Így most - mondta egy brüsszeli diplomáciai forrás - megnövekedett a valószínűsége annak, hogy a közös fellépésre hajlandóságot mutató - NATO-tag, illetve NATO-n kívüli, például egyes arab - államok koalíciója lép majd fel közös erővel.

Kilátás egy Mirage-ból. Fotó: airforce-technology.com


A líbiai légtérzárlat érvényesítéséhez a szövetségesek részéről következő katonai eszközök jöhetnek számításba

Franciaország - Párizs, amely egyik élharcosa volt a Moammer Kadhafi líbiai vezető rendszere elleni fellépésnek, valószínűleg Mirage és Rafale harci gépekkel veszi ki részét a műveletből. A gépek a Földközi-tenger partján fekvő Marseille vagy Istres városok közelében fekvő támaszpontokról, esetleg Korzika szigetéről indulhatnak bevetésre. Istres-ből útnak indítható egy légi utántöltést végző repülőgép is. A harci gépek Franciaország földközi-tengeri partvidékéről körülbelül másfél óra alatt, Korzika szigetéről pedig közel egy óra alatt érhetik el Líbiát. A Charles de Gaulle repülőgép-hordozó hajó a szintén a Földközi-tenger partján fekvő Toulonból szintén gyorsan útnak indítható.

Nagy-Britannia - A brit hadsereg Typhoon harci gépekkel és a minden időjárási körülmények között bevethető Tornado támadó gépekkel venne részt a műveletben. A gépek Skóciából, illetve a kelet-angliai Norfolkból szállhatnak fel, de a következő órákban Líbiához közelebb eső - meg nem nevezett - támaszpontokra vezényelhetik át őket. David Cameron miniszterelnök a londoni parlamentben közölte, hogy légi utántöltést, illetve megfigyelést végző repülőgépeket is bevetnek.

A brit haditengerészet két fregattot állomásoztat a líbiai partok előtt, a HMS Cumberlandot és a HMS Westminstert. A védelmi tárca szerint még nem döntöttek ezek bevetéséről, de elképzelhető, hogy rombolóhajókat is a térségbe vezényelnek.

Egyesült Államok - Egyelőre nem tudni, hogy az Egyesült Államok tevőlegesen részt vesz-e az első műveletekben. Az amerikai haditengerészet egyik repülőgép-hordozó hajója, az USS Enterprise és a más hadihajói is a Földközi-tengeren állomásoznak.

Olaszország - Ignazio La Russa védelmi miniszter közölte, hogy Róma kész "fenntartások nélkül" teljes körű szerepet vállalni bármilyen Líbia elleni katonai műveletben. A miniszter elmondta, hogy Olaszország képes semlegesíteni a líbiai radarberendezéseket, Nápoly pedig a légi és haditengerészeti műveletek koordinációs központja lehetne. Elmondta azt is, hogy Olaszország hét olyan támaszponttal rendelkezik, amelyek alkalmasak a hadműveletek lefolytatására, s a szövetségesek már kérték többnek a használatát.

A szicíliai Sigonellában és az észak-olaszországi Avianóban NATO-légitámaszpont működik.

Norvégia - Norvégia rendelkezésre bocsátja F-16-os vadászgépeit és Hercules szállító gépeket is küldhet humanitárius akciókhoz.

Dánia - Dánia hat F-16-os harci gépet és egy katonai szállító gépet küldene, amelyek már szombaton indulhatnak egy dél-európai közel száz fős személyzettel, a pilótákat és a kiszolgáló személyzetet is beleértve.

Hollandia - A holland kormány támogatja a Líbia feletti repüléstilalmi övezet létrehozását és felkérés esetén a hadműveletekben is kész részt venni, de még nem kapott ilyen kérést.

Kanada - Stephen Harper miniszterelnök bejelentette, hogy Kanada CF-18-as vadászgépeket küld a művelet támogatására. Harper ezek számát és útnak indításuk időpontját nem közölte, tisztségviselők szerint azonban hat ilyen vadászgép még pénteken elindul a térségbe, s csatlakozik egy már ott állomásozó kanadai fregatthoz.

Arab országok - Az arab országok közül Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Katar támogatása jöhet leginkább szóba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.