Újragyarmatosítják Líbiát?

Megkezdődhet a líbiai katonai beavatkozás

"Durva gyarmatosításnak" minősítette Moammer Kadhafi líbiai vezető az ENSZ Biztonsági Tanácsának döntését az afrikai ország feletti légtértilalmi övezet létrehozásáról. Líbia nemzetközi megfigyelőket kér.

Nézze meg a kitüntetést képekben! képgaléria

2011.03.19 05:38MTI

Kadhafi szavairól az al-Dzsazíra arab hírtelevízió számolt be szombaton. "Ez durva gyarmatosítás. Ennek nincs semmiféle jogalapja. Mindennek súlyos következményei lesznek a Földköz-tenger térségére és Európára" - mondta Kadhafi.

Haled Hajim líbiai külügyminiszter-helyettes szombatra virradó éjszaka azt állította, hogy a felkelők megsértették a tűzszünetet, s al-Magrun térségében (Bengázitól mintegy 80 kilométerre) rátámadtak a kormánycsapatokra. "A hadsereg nem kezd semmilyen akciót ellenük, mert mi a magunk részéről nem akarjuk megsérteni a tűzszünetet" - mondta a politikus.

A fegyvernyugvás követelése a BT-határozat egyik fontos eleme volt, s a líbiai vezetés pénteken be is jelentette, hogy tűzszünetet léptet életbe. Azonban később mind a felkelők, mind az amerikai ENSZ-nagykövet azt állította, hogy a Kadhafi-párti erők ezt nem tartják be. A külügyminiszter-helyettes szerint a vádak és ellenvádak tisztázására minél előbb nemzetközi megfigyelőknek kellene jönniük Líbiába. A tripoli vezetés Kínát, Németországot, Máltát és Törökországot kérte fel megfigyelők küldésére, de a berlini vezetés ezt szombaton elutasította.

Kadhafi líbiai vezető támogatói tüntetnek Tripoliban - Fotó: MTI


Az amerikaiak szerint Kadhafi megsérti a tűzszünetet

Moammer Kadhafi líbiai vezető csapatai megsértik az ENSZ Biztonsági Tanácsának csütörtöki határozatában szereplő tűzszünetet - közölte Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet.

A washingtoni nemzetbiztonsági tanács név nélkül nyilatkozó tisztségviselője hírszerzési adatokra hivatkozva szintén azt mondta, hogy Kadhafi erői folytatják előrenyomulásukat a felkelők központjának számító Bengázi felé.

Márpedig - mint szakértők rámutatnak - ha Kadhafi csapatai nem tartják be a BT-határozatot, akkor a nemzetközi közösség miden szükséges eszközt bevethet a polgári lakosság megvédésére. Ez a kitétel megnyitja az utat az esetleges légicsapások előtt.

Gerard Araud francia ENSZ-nagykövet a BBC-nek nyilatkozva azt közölte, hogy a szombati párizsi csúcsértekezlet után órákon belül megkezdődhet a líbiai katonai beavatkozás.

Szombaton Párizsban az Európai Unió, az Afrikai Unió és az Arab Liga tart csúcstalálkozót Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár részvételével. A francia fél meghívása szerint az egynapos találkozón megvizsgálják a líbiai helyzetet és annak kezelését az ENSZ BT csütörtöki határozatának fényében.

KATT a képre - Így tüntetnek Líbiában!


Tripoli szerint nem sértették meg a tűzszünetet, az ellenzék Bengázi védelmére szólít fel

A líbiai kormány péntek este azt állította, hogy a kormányerők nem sértették meg a napközben bejelentett tűzszünetet és nem akarnak bevonulni a felkelők kezén lévő Bengáziba, a lázadók viszont ez utóbbi megvédésére szólították fel fegyvereseiket.

Háled Kaim líbiai külügyminiszter-helyettes Tripoliban újságíróknak nyilatkozva, a kormányerők Miszrátában és egyéb városok körzetében állítólag folytatódó műveleteivel kapcsolatban kijelentette: a tűzszünet bejelentése óta nem folytattak semmilyen ágyúzást, bombázást.

A miniszterhelyettes úgy vélte, a Moammer Kadhafi líbiai vezetőt támogató erők Bengázi körüli jelenléte nem sérti a péntek délután bejelentett tűzszünetet. "A hadsereg líbiai városokban való jelenlétét fontosnak gondoljuk az állampolgárok biztonsága szempontjából. Ez nem jelenti a tűzszünet megsértését" - mondta.

"A tűzszünet azt jelenti, hogy nem lehet katonai műveleteket végezni, sem kicsit, sem nagyot. Más kérdés, hogy fegyveres erők állomásoznak Bengázin kívül, és nem áll szándékukban bevonulni a városba" - hangoztatta Kaim.

A kormányellenes lázadók vezérkara viszont péntek este rádióüzenetben arra szólította fel a fegyveres felkelőket, hogy vonuljanak a Bengázitól mintegy 50 kilométerre délre fekvő Malgrun településhez, hogy megállítsák a Kadhafi-hű erőket és elvágják utukat Bengázi felé.
Az AFP francia hírügynökség tudósítója látta, amint a felhívást követően gépkocsik tucatjain fiatal fegyveresek százai indultak el Malgrun irányába, egy teherautón pedig rakétavetőket szállítottak.

Erős robbanás és légvédelmi fegyvere döreje hallatszott Bengáziban

Erőteljes robbanás és légvédelmi fegyverekből leadott lövések hallatszottak péntek este a kormányellenes lázadók kezén lévő Bengázinál – jelentették péntek este az AFP francia hírügynökség tudósítói. A robbanás oka egyelőre nem ismert.

Bengázi a Moammer Kadhafi líbiai vezető több mint négy évtizedes uralma ellen kirobbant líbiai fegyveres lázadás központja. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtökön megszavazta a Líbia feletti légtérzár megteremtéséről és minden, a támadás által fenyegetett civil lakosság védelmében szükséges intézkedés meghozataláról szóló határozatot. A líbiai kormány pénteken azonnali tűzszünetet hirdetett, elrendelve a katonai műveletek leállítását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.