Élő pajzs - líbiaiakból

Líbiai tévé: lelőttek egy francia harci gépet

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió jelentése szerint a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők szombaton tüzérségi tűz alá vették a kelet-líbiai Bengázi városának központját.

2011.03.19 21:38MTI

A kormányerők nyugat felől haladnak előre a felkelők fellegváraként ismert város lakónegyedei felé.   
   
Bengázi fölött katonai repülőgépek köröznek, amelyek légicsapásokat mérnek a városra. A felkelők egy repülőgépet lelőttek, amely lezuhant, és a földön, lakott területen felrobbant. A roncsokból sűrű fekete füst gomolyog.
   
Emberek százai menekülnek Bengáziból az egyiptomi határ közelében fekvő Tobruk felé. Halálos áldozatokról, sebesültekről nem szólnak a jelentések.
 

A Bengázi fölött lelőtt harci gép állítólag a felkelőké volt

A Bengázi fölött szombat reggel lelőtt harci repülőgép a felkelőké volt - közölte az AFP francia hírügynökséggel egy forrás a felkelők köréből.

"Azt mondták nekem, hogy a pilóta meghalt, de ezt nem tudom megerősíteni" - tette hozzá az illető, aki szerint francia Mirage-gépről van szó.

"Kevés repülőgépünk van, azok is régiek" - mondta.

A felkelők a Kadhafihoz hű erőktől zsákmányolták a gépeket. A északkelet-líbiai városban, a Kadhafi-ellenes lázadás központjában dolgozó újságírók elmondták, hogy a gép a város fölött repült, amikor találat érte, a farokrésze kigyulladt, lakott területen a földre zuhant és felrobbant. Korábbi jelentések szerint a pilótának sikerült katapultálnia. Eddig nem sikerült megállapítani, hogy hogyan lőtték le a gépet.

Lezuhanását Bengáziban a levegőbe lövöldözve, örömmel fogadták, nyilvánvalóan úgy gondolván, hogy a légierő egyik gépe zuhant le. Az első információk szerint a lelőtt gép a hadsereg légierejéhez tartozott, és orosz MiG-23-as vadászgép volt.

A líbiai légierőnek MiG és Mirage típusú repülőgépei vannak.

Hillary CLINTON amerikai külügyminiszter a párizsi Élysée-palota udvarán a líbiai válsággal összefüggő megbeszélésére érkezik (fotó: MTI)


Megkezdődött Párizsban a válságértekezlet az ENSZ-határozat végrehajtásáról

Párizsban szombat délután válságértekezlet kezdődött a líbiai helyzetről az Európai Unió, az Egyesült Államok és az Arab Liga tagjainak részvételével az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1973. számú határozatának érvényesítése érdekében, amely katonai erő alkalmazását is lehetővé teszi Moammer Kadhafi rezsimjével szemben.

Nicolas Sarkozy francia elnök, Alain Juppé francia külügyminiszter, David Cameron brit miniszterelnök és Hillary Clinton, az amerikai diplomácia vezetője előzetes megbeszélését követően a francia államfő fogadta az elnöki hivatal lépcsőjén a kétórásra tervezett találkozó 22 résztvevőjét.

A meghívott vezetők között van Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, Angela Merkel német kancellár, José Luis Zapatero spanyol miniszterelnök, valamint Katar, Irak, Jordánia, az Egyesült Arab Emírségek képviselője.

A külügyminiszter szerint Líbia betartja az ENSZ-határozatot

Líbia eleget tett minden kötelezettségének a csütörtökön elfogadott ENSZ-határozattal szemben - közölte szombaton az ország külügyminisztere, miközben az előző nap bejelentett tűzszünetet a gyakorlatban nem sikerült életbe léptetni.

Músza Kusza közölte, hogy Líbia a tűzszünet bejelentése után azzal a kéréssel fordult Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárhoz, hogy küldjön megfigyelőket a fegyvernyugvás ellenőrzésére.

Blair: "a Közel-Kelet nem Kelet-Európa"

A Közel-Kelet számára a legbiztonságosabb és legstabilabb jövőt a demokrácia, a törvényesség és az emberi jogok meghonosodása jelentené, de ennek elérése e térségben sokkal bonyolultabb feladat, mint Kelet-Európában volt - írta szombati cikkében Tony Blair.

Az előző brit miniszterelnök - a nemzetközi közösség közel-keleti különmegbízottja - a The Times című vezető konzervatív napilapban a líbiai fejlemények kapcsán kifejti: Kelet-Európában annak idején egyetértés volt abban, hogy az emberek a változásoktól milyen típusú társadalom létrejöttét várták. "Átnéztek a fal felett, látták a Nyugatot, és azt mondták: ezt akarjuk. Nagyjából ezt mára meg is kapták" - fogalmaz a volt brit kormányfő. Blair szerint a közel-keleti tiltakozók abban teljesen egyetértenek, hogy el kell távolítani a jelenlegi rezsimeket, de a jövővel kapcsolatban jelentősek a nézetkülönbségek. Két vízió verseng: az egyik a modernizációt képviseli, és alapvetően a nyugati szabadságot és demokráciát szeretné meghonosítani, a másik "iszlamista elemeket" tartalmaz, az előbbitől egészen különböző változtatási koncepciókkal - írta a brit politikus.

Tony Blair szerint a változtatást akarók némelyike éppen azért akarja a változást, mert a jelenlegi rezsimeket nem csupán elnyomónak, de túlzottan Nyugat-barátnak is tartja.

Ha a nemzetközi közösség hagyja, hogy Kadhafi líbiai vezető tömegesen gyilkolja saját népét, az a Nyugat tehetetlenségének üzenetét küldené egy olyan térségbe, amely az ilyen jeleket éberen figyeli, és ez is a külvilággal szemben ellenséges politikai erők támogatottságát erősítené.

A volt munkáspárti miniszterelnök szerint azokban a térségi országokban - Egyiptomban, Tunéziában -, amelyekben már lezajlottak a politikai fordulatok, a veszély most az, hogy e változásokat nem követi gazdasági előrelépés, és az emiatti kiábrándulásból szintén a szélsőséges csoportok húznak hasznot.

Blair szerint ezért nem túlzás Marshall-terv típusú kezdeményezésben gondolkodni ezeknek az országoknak a megsegítésére.

A brit irályi légierő Tornado GR4 típusú vadászgépe a marhami légibázisra érkezik.(fotó: MTI)


Francia berepülés

Rafale típusú francia harci repülőgépek szombaton kora délután felderítő repülésekbe kezdtek Líbia egész területe fölött - közölték Párizsban nem hivatalos francia katonai források.

"A gépek nem ütköztek semmi ellenállásba. A felderítés egész nap folytatódni fog. A gépek Saint-Dizier katonai repülőteréről szálltak föl, ahol általában állomásoznak" - mondták el az AFP francia hírügynökségnek.

A Rafale típusú vadászgépeket bombázásra és a légtér védelmére is fel lehet használni. A francia gépek Bengázi fölött is átrepültek - jelentette a BFMT-TV francia tv-állomás.

Merkel: véget kell vetni az erőszaknak Líbiában

Angela Merkel német kancellár a szombati párizsi rendkívüli találkozón közölte, a világ jelentősebb hatalmai egységesek abban, hogy véget kell vetni az erőszaknak Líbiában, de megerősítette, hogy országa nem vesz részt a katonai beavatkozásban.

Berlin tartózkodott az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatának csütörtöki szavazásán, amely jóváhagyta a líbiai légtérzár megteremtését. Merkel ugyanakkor jelezte, hogy Németország kész arra, hogy az Egyesült Államok helyett ellássa az afgán légtér ellenőrzését az AWACS felderítő repülőgépekkel, így az amerikai gépeket bevethetik Líbiában.

döntöttek a katonai fellépésről Líbia ellen

Amerikai, európai és arab vezetők eldöntötték szombaton Párizsban, hogy azonnali katonai akciót indítanak Líbiában a polgári lakosság védelmében - jelentette be a francia elnök szombaton Párizsban.

Tökéletesen elszántak vagyunk - mondta Nicolas Sarkozy a francia elnöki hivatalban rendezett válságértekezleett követően, amelyet az Európai Unió, az Egyesült Államok és az Arab Liga tagjai az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1973. számú határozatának érvényesítése érdekében tartottak. A francia hadsereg parancsnokaként Sarkozy elmondta, a Líbia felett köröző francia harci repülőgépek célja megakadályozni, hogy Kadhafi légi támadást intézzen Bengázi polgári lakossága ellen.

Hozzátette, hogy a szövetséges légierő máris megállította a Kadhafihoz hű erők Bengázi ellen indított támadását és jelezte, hogy a Rafale típusú francia harci repülőgépeken kívül a szövetséges erők más gépei is készen állnak megvédeni a "civileket a tankokkal szemben".

A Rafale típusú francia harci repülőgépek szombaton kora délután kezdtek felderítő repülésekbe Líbia egész területe fölött. "A gépek nem ütköztek semmilyen ellenállásba. A felderítés egész nap folytatódni fog. A gépek Saint-Dizier katonai repülőteréről szálltak föl, ahol általában állomásoznak" - mondták el katonai források.

"Líbia jövője a líbiaiak kezében van. Nem akarunk helyettük dönteni. Az arab országokkal együtt az egyetemes lelkiismeret nevében avatkozunk be, amely nem tűrhet el ilyen bűntetteket ... Arab partnereinkkel megvédjük a polgári lakosságot egy rezsim gyilkos őrületével szemben, amely saját népét gyilkolva elvesztette minden legitimitását" - hangsúlyozta sajtótájékoztatóján Sarkozy.

A líbiai válsággal kapcsolatos párizsi csúcstalálkozón részt vevő állam- és kormányfők, valamint nemzetközi szervezetek vezető diplomatái csoportképhez sorakoznak föl (fotó: MTI)


Hozzátette: "Azért avatkozunk be, hogy lehetővé tegyük a líbiai népnek, maga döntsön a sorsáról. Nem lehet őt megfosztani ettől a jogától erőszakkal és terrorral".

A francia elnök ugyanakkor azt is kijelentette, hogy (Moammer) Kadhafi (líbiai vezető) még elkerülheti a legrosszabbat, ha teljesíti az ENSZ BT határozatát. Amint megszűnik az agresszió, megnyílik az ajtó a diplomácia előtt" - mondta az elnök.

Angela Merkel német kancellár a találkozó után azt közölte: a világ jelentősebb hatalmai egységesek abban, hogy véget kell vetni az erőszaknak Líbiában, de megerősítette, hogy országa nem vesz részt a katonai beavatkozásban. Berlin tartózkodott az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatának csütörtöki szavazásán, amely jóváhagyta a líbiai légtérzár megteremtését. Merkel ugyanakkor jelezte, hogy Németország kész arra, hogy az Egyesült Államok helyett ellássa az afgán légtér ellenőrzését az AWACS felderítő repülőgépekkel, így az amerikai gépeket bevethetik Líbiában.

Líbiában eldördült az első lövés, egy célpont megsemmisült

Líbiában egy francia harci repülőgép 17.45-kor megsemmisítette az első líbiai célpontot, egy katonai járművet - jelentette be a párizsi védelmi minisztérium szóvivője.

Eddig négy francia légicsapásban több katonai jármű megsemmisült

A francia harci repülőgépek eddig összesen négy légicsapást hajtottak végre Líbiában Moammer Kadhafi erői ellen, amelyek során "több katonai járművet" megsemmisítettek - közölték szombat este Párizsban katonai források.

A vezérkar szerint a katonai műveletek az éjszaka folyamán is folytatódnak. A francia külügyminiszter a France 2 közszolgálati televízió híradójában elmondta: a következő órákban az amerikaiak is "teljesen" csatlakoznak a katonai akcióhoz.

"Ami az amerikaiakat illeti, ők is teljesen részt fognak venni az akcióban, mindenki meglátja, néhány órán belül ... Ez a nemzetközi közösség akciója" - hangsúlyozta Alain Juppé, emlékeztetve arra, hogy mások mellett Katar és az Egyesült Arab Emírségek is elkötelezte magát a hadműveletekben való részvételben.

Pentagon: öt országból álló koalíció indított támadást

Öt országból - az Egyesült Államokból, Franciaországból, Nagy-Britanniából, Kanadából és Olaszországból - álló koalíció támadást indított Líbia ellen, hogy megbénítsa az arab ország légvédelmi rendszerét - közölte szombat este az amerikai védelmi minisztérium.

A légicsapásokkal megkezdődött a líbiai repüléstilalmi övezet létrehozását célzó Odyssey Dawn kódnevű művelet, amelyre az ENSZ adott felhatalmazást az észak-afrikai arab országban a Moammer Kadhafi líbiai vezetőt támogató erők és a kormányellenes lázadók között kirobbant harcok miatt, a polgári lakosság védelme érdekében.

A Pentagon egyik, neve elhallgatását kérő tisztségviselője elmondta, hogy a légicsapások elsődleges célpontjai a líbiai főváros, Tripoli, valamint Miszráta körüli légvédelmi ütegek.

Mindkét város a líbiai tengerparton fekszik. Egy magas rangú amerikai tisztségviselő szerint az amerikai haditengerészet Tomahawk típusú manőverező robotrepülőgépeket lőtt ki. A Földközi-tengeren jelenleg két amerikai romboló, a Stout és a Barry, valamint három amerikai tengeralattjáró tartózkodik a líbiai partok közelében, mindegyiket felszerelték ilyen robotrepülőgépekkel. A líbiai állami televízió szombat este azt állította, hogy az általa "keresztes ellenségeknek" nevezett nyugati szövetségesek polgári célpontokat bombáznak Tripoliban. Független források ezt nem erősítették meg.

David Cameron brit miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy a brit fegyveres erők "akcióba lendültek" Líbia fölött, s úgy vélte, hogy az ENSZ-felhatalmazás alapján zajló hadműveletek "szükségesek, törvényesek és helyesek".

Helyszíni beszámoló szerint líbiaiak ezrei gyűltek össze szombaton Kadhafi tripoli rezidenciájánál, hogy élő pajzsot alkossanak a légicsapások elleni védekezésül.

Líbiai tévé: lelőttek egy francia harci gépet

A líbiai légvédelem lelőtt egy francia harci gépet Tripoli térségében - állította szombat este a líbiai állami televízió.

A közlést más forrásból egyelőre nem erősítették meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.