Egymásnak adják majd a kilincset a politikusok

Csúcstalálkozók sorát rendezi az USA a pénzügyi válság miatt

A pénzügyi válsággal foglalkozó csúcstalálkozók egész sorát fogják megrendezni a jövő hónaptól, legalábbis erről állapodott meg szombaton az amerikai elnök, a francia államfő és az Európai Bizottság elnöke.

2008.10.19 08:13MTI - Fotó: Sky News

Az első tanácskozást nem sokkal a november 4-i amerikai elnökválasztás után tartanák - derül ki abból a nyilatkozatból, amelyet George Bush, Nicolas Sarkozy és José Manuel Barroso adott ki közösen a Maryland állambeli Camp David-i elnöki rezidencián folytatott több órás háromoldalú megbeszélés után.

A nyilatkozat szerint a jövő héten egyeztetést kezdenek a világ többi politikai vezetőjével a közös amerikai-európai javaslatról.

Az elképzelés szerint az első tanácskozáson áttekintenék, mit sikerült elérni a pénzpiaci válság eddigi kezelése során, illetve megpróbálnának megegyezni egy hasonló krízis jövőbeli elkerüléséhez szükséges reformok alapelveiről.

A további találkozókon pedig az lenne a feladat, hogy megállapodjanak azokról a konkrét lépésekről, amelyekkel megvalósíthatók a lefektetett alapelvek. A francia elnök a múlt hónapban vetette föl a pénzügyi válsággal foglalkozó csúcstalálkozó ötletét.

A tanácskozás lehetséges részvevőiként a hét legfejlettebb ipari állam és Oroszország képviselői mellett fejlődő országok, többek között India és Kína vezetőit emlegetik.

Bush elnök az európai vezetőkkel folytatott megbeszélése előtt arra figyelmeztetett, a válság leküzdésével egyidejűleg garantálni kell "a demokratikus kapitalizmus alapjainak", a szabadkereskedelemnek, a szabadpiacnak, a vállalkozás szabadságának a megőrzését.

A francia államfő ezzel szemben azt fejtegette, mélyreható reformokra van szükség, fel kell építeni "a jövő kapitalizmusát".

Szavai szerint sem a fedezeti alapok (hedge fund) rendszere nem működhet úgy, ahogy eddig, sem pedig azok az adóparadicsomok és pénzügyi intézmények, amelyek felett semmiféle ellenőrzés nem érvényesült.

A Le Figaro értesülése szerint Nicolas Sarkozy azt javasolta, november 21. és november 23. között rendezzék meg az első pénzügyi válságcsúcsot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.