A válság megerősítheti Gyurcsány pozícióját?

Politológusok: Kapóra jöhet a kormánynak a pénzügyi válság

Több szempontból kapóra jöhet a kormánynak a pénzügyi válság - nyilatkozta az MTI-nek két politológus hétfőn. A Political Capital elemzője szerint pártpolitikai szempontból és rövid távon kapóra jött a válság a kormánynak.

2008.10.14 06:49MTI, Fotó: MTI

A pénzügyi válság ugyanis megerősítheti Gyurcsány Ferenc pártelnöki és miniszterelnöki pozícióját is - mondta Juhász Attila. Ebben a helyzetben könnyebb elfogadtatni a költségvetést is a parlamenttel - tette hozzá. Azzal Kiszelly Zoltán is egyetért, hogy a válság megkönnyítheti a költségvetés elfogadtatását is, hiszen azt mondhatja a kormány, hogy aki nem mond igent a büdzsére, kiszolgáltatott helyzetbe hozza Magyarországot.

A mostani helyzet jó lehetőség arra, hogy szigorítsanak, a megszorításokat pedig "jobban el lehet adni", ha a válságra hivatkoznak - húzta alá Kiszelly Zoltán. Ha enyhül a válság, csökken az esélye annak, hogy a nemzeti csúcsból valódi kezdeményezés legyen, a találkozóról könnyen Gyurcsány Ferenc politikai akciójaként beszélhet majd az ellenzék.

Ha azonban a Fidesz nem vesz részt a nemzeti csúcson, akkor később számon kérhetik, ha valóban nagy lesz a baj - mondta Kiszelly Zoltán. Juhász Attila szerint sem mondhat nemet az ellenzék a nemzeti csúcsra. Ha a Fidesz kimarad ebből, akkor kínos helyzetbe kerülhet - mutatott rá. A politológus úgy látja, hogy Gyurcsány Ferenc előnyös helyzetbe került.

Ha egy jól sikerült rövid távú pénzügyi válságkezelő program után a kormányfő a nemzeti csúcstalálkozót is össze tudja hívni, akkor az komoly nyereséget jelent a miniszterelnöknek. Gyurcsány Ferenc ugyanis a nemzeti csúccsal konszenzusteremtő szerepben próbálhatja meg újrarendezni politikáját. A költségvetés elfogadtatása pedig stabilizálhatja miniszterelnöki pozícióját akár 2010-ig - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.