Nemzeti összefogást kell teremteni

Gyurcsány nemzeti társadalmi-gazdasági csúcs összehívását kezdeményezi

Gyurcsány Ferenc a kormány nevében nemzeti csúcsértekezlet összehívását kezdeményezte szombaton az MSZP soron kívüli kongresszusán Budapesten.

2008.10.11 12:32MTI

A miniszterelnök, pártelnök azt mondta: ez a társadalmi-gazdasági csúcsértekezlet segítheti a nemzeti összefogást és ebben szükség van a közjogi méltóságok - köztük a köztársasági elnök és a házelnök - a frakciók, a országgyűlési bizottsági vezetők, az önkormányzati szövetségek, a szakszervezetek, a munkaadók képviselőinek részvételére valamint szakértők bevonására. Hozzátette: ezt a fórumot egy-két héten belül össze kell hívni. 

"Az az igaz hazafi ebben a helyzetben, aki lépést tud tenni a másik álláspontja felé. Azt szeretném, ha csúcson sok ilyet látnék" - fogalmazott, hozzátéve: azt javasolja, az MSZP ilyen magatartással készüljön, még akkor is, ha lenne oka arra, hogy megbántott legyen. A kormányfő szerint a pénzügyi válságban a két legfontosabb feladat: rövid távon elhárítani a fenyegető veszélyt, majd megmutatni az utat. Ehhez azonban nemzeti összefogást kell teremteni. 

Gyurcsány Ferenc szerint ez a nemzeti csúcs nem arra való, hogy mindenki elmondja azt, amit az elmúlt években. "Most a nemzeti teljesítmény az, hogy ki tud saját eddigi álláspontjától ellépni és megértést tanúsítani a többiek álláspontja felé" - jelentette ki a politikus, akinek beszédét többször is taps szakította meg. A kongresszus résztvevőihez szólva azt mondta, nem a hittünket, a meggyőződésünket kell feladni, de az adott helyzetben az együttműködést kell keresni, meg kell érteni a másikat. Nem beszédre, hanem cselekvésre van szükség.
 
A jegybankelnökkel készített, 12 pontos javaslatcsomagban szereplő béremelés elhalasztásával összefüggésben azt mondta, az a helyzet, amiben van az ország, mértéktartásra kell, hogy késztessen a bértárgyalásokon. Szerinte azt kell végiggondolnia a munkavállalóknak: az az igazi tét, hogy január elsejétől, vagy az év közepétől növekszik-e a bér, vagy ha nem elég óvatos az ország, akkor munkahelyek tízezrei szűnnek meg. 

Gyurcsány Ferenc szerint Magyarország védekezőképessége annak köszönhető, hogy sokfajta vita mellett végig ment azon az úton, amelyet a szocialisták vezette kormány ajánlott, és amellyel az elmúlt két évben megerősítették a magyar gazdaságot. Hozzátette: gyors intézkedések sokaságával tovább növelik magyar gazdaság védekezőképességét. A politikus azt mondta, hogy a magyar betétesek az elmúlt napokban felelősen viselkedtek, "a magyar bankokból nem ment ki pénz". A magyarországi pénzintézetek erősek, stabilak és fizetőképesek. Utalt arra, hogy a kormány egyik első intézkedése az volt, hogy korlátlanul, mindenki számára értékplafon nélkül garantálja a bankbetéteteket.

Gyurcsány Ferenc szerint történelmet ír a kormány azzal, hogy idén három százalék alatt lesz az uniós szabályok szerint számított költségvetési hiány. A miniszterelnök a pénzügyi válságot beszédében többször is egy viharhoz hasonlította, amelyben nehéz tájékozódni, egyszerre kell kapaszkodni és közben gondolkodni azon, hogy merre tovább. Hangsúlyozta: az MSZP feladata, a nemzet hajóját úgy kormányozza, hogy a vihar elülte után elöl legyen. 

Szavai szerint nem az a jó kapitány, aki a viharban nyerészkedik, hanem aki nyugodt, fegyelmezett és a viharban csökkenti a hajóra nehezedő nyomást. A végleges adatok szerint a kongresszuson a küldöttekkel együtt nagyjából nyolcszáz szocialista vesz rész. A színpad mögött az MSZP logó mellett "a cselekvés pártján" felirat olvasható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.