"Egységes, összehangolt elvekre van szükség"

Veres: Magyarország tartja magát az uniós stratégiához a pénzügyi válságban

Magyarország a pénzügyi válsággal kapcsolatos hozzáállásában tartja magát a közösen kialakuló európai uniós stratégiához, hangoztatta Veres János pénzügyminiszter kedden Luxembourgban, az EU-tagországok pénzügyminisztereinek találkozója után.

2008.10.07 18:55MTI

Mint mondta, minden miniszter reálisan látja a helyzetet, a tanács tagjai között nincs semmiféle pánikhangulat. 

- Egyetértés van abban: világos hogy szükséges intézkedni, mégpedig egységes elvek mentén, összehangoltan - szögezte le Veres János. - Nyilvánvaló, hogy egy ország egyoldalúan még a saját problémáját sem tudja megoldani - tette hozzá. 

A pénzügyminiszter kiemelte az EU pénzügyminiszterek keddi nyilatkozatából azt a törekvést, hogy önálló, a többi országgal nem egyeztetett lépést egyetlen tagország se tegyen. Azt is fontosnak tartotta, hogy a most elfogadott elvek szerint ugyanakkor az esetleges állami beavatkozásról nemzeti szinten születik döntés, és nemzeti kompetenciákat kell benne fenntartani. 

Veres János hangsúlyozta: Magyarország a most kialakított 50 ezer eurós betétbiztosítási minimumhatárhoz tartani fogja magát. A kormány ezért a parlament elé viszi javaslatát a jelenlegi hatmillió forintos határ emeléséről. (50 ezer euró 12 472 500 forint volt keddi késői londoni bankközi vételi árfolyamon). 

A jelenlegi válságnak elsődleges hatása Magyarországon nem tapasztalható, de a kormány szeretné, ha a lakosság bankok és befektetések iránti bizalma, valamint a bankok egymás közötti bizalma a következő időszakban erősebb lenne, mint más országokban, indokolta álláspontját a miniszter. 

Az MTI kérdésére elmondta: a szóban forgó garancia kizárólag az egyének bankbetéteire vonatkozik, és nem terjed ki olyan takarékossági formákra, amelyek nem normál betétként funkcionálnak, hanem valamilyen célhoz kötött befektetésként, mint például az ingatlanalapban elhelyezett pénz. 

A miniszteri találkozóról Veres János elmondta még: Magyarország határozottan képviselte azt az álláspontot, hogy az egységes európai felügyelet kérdése kerüljön be a gazdasági és pénzügyi stabilitással kapcsolatos témák közé a jövő heti állam- és kormányfői találkozóra. Egy tagország vétója miatt kedden erre nem sikerült sor, de a magyar delegáció felveti a kérdést a csúcstalálkozón. A minisztereknek egyelőre nem sikerült megállapodniuk a biztosítótársaságok fizetőképességére vonatkozó új uniós irányelvről. 

- Magyarország is úgy véli, hogy a jelenlegi javaslatban megfogalmazott felelősségi és jogviszonyok még tisztázatlanok és pontosításra szorulnak - mondta el Veres János. 

A magyar küldöttség így - több mint tíz másik országgal együtt - nem fogadta el a szöveget, azt tovább finomítják még.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.