Gyurcsány: 'A válság kevéssé érinti Európát"

Fidesz: a kormány nem készíti fel az országot a pénzügyi válságra

A kisebbségi kormány nem készítette fel, és nem is készíti fel az országot arra, hogy a pénzügyi-világgazdasági válságra reagálni tudjon - jelentette ki Varga Mihály, a Fidesz alelnöke hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

2008.10.06 14:08MTI

A hétvégén jó néhány európai ország kormánya konkrét és határozott lépést tett annak érdekében, hogy a pénzügyi-világgazdasági válságot megpróbálja kezelni - fogalmazott Varga Mihály. 

Példaként említette többek között, hogy a német kereskedelmi bankok képviselői megállapodtak a súlyos likvidálási gondokkal küszködő Hypo Real Estata (HRE) jelzáloghitel-intézet megmentéséről, valamint a német szövetségi kormány teljes állami garanciát helyezett kilátásba a magánmegtakarításokra. 

A kisebbségi kormány cselekvőképtelensége szemmel látható - fogalmazott a Fidesz alelnöke. Az Orbán-kormány egykori pénzügyminisztere felhívta a figyelmet Gyurcsány Ferencnek a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) rendezvényén szeptember 26-án tett kijelentésére, amelyben - mint Varga Mihály felidézte - azt mondta: "a drámai amerikai pénzügyi válság közvetlenül kevéssé érinti a kontinentális Európát". 

A fideszes politikus arra is kitért, hogy Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter október 2-án a kormányszóvivői tájékoztatón közölte: a nemzetközi pénzügyi válság hatása Magyarországot elsődlegesen nem érinti. "Amikor az ország miniszterelnöke, és az ország gazdasági minisztere próbál bennünket nyugtatni, akkor azt hiszem, van okunk arra, hogy egy kicsit nyugtalanabbak legyünk" - jelentette ki Varga Mihály. 

Hangsúlyozta: a Fidesz szerint a kialakult helyzetben adócsökkentésre, a pénzügyi szabályozó rendszer szigorítására, valamint a költségvetésben a gazdasági növekedést ösztönző lépésekre lenne szükség. Varga Mihály azt mondta, a költségvetés szándékosan egyfajta "szavazatvásárlási akció érdekében" onnan csoportosítana át, ahonnan inkább a gazdaságot kellene megerősíteni. 

Arra az újságírói kérdésre, hogy a Fidesz támogatja-e az SZDSZ költségvetési plafonról szóló törvényjavaslatát, Varga Mihály azt mondta, pártjának egy évvel ezelőtt már volt egy javaslata, ami a kiadási plafon bevezetésére vonatkozott. Szerinte az SZDSZ most ezt a javaslatot fogalmazta meg. 

Megjegyezte: hétfőn egyeztetnek Kóka Jánossal, SZDSZ frakcióvezetőjével erről a kérdésről. Az ellenzéki pártalelnök közölte, hogy a Fidesz megfontolja az SZDSZ javaslatát, és ha a liberális párt frakcióvezetőjével meg tudnak állapodni egy-két dologban, akkor a törvényjavaslatot támogatni is tudják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.