Soha ne kelljen igénybe venni

Gyurcsány: a pénzügyi válság első támadását sikeresen kivédtük

Magyarország elsőként szervezte meg a régióban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió támogatását azért, hogy "ne kelljen soha igénybe venni" - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

2008.10.13 12:09MTI

Szükség van arra, hogy azok, akik az országot támadják, lássák, hogy Magyarországnak erős szövetségesei vannak, s nincs egyedül - tette hozzá a kormányfő a pénzügyi szakemberekkel folytatott megbeszélését követően tartott tájékoztatón. Veres János a sajtótájékoztató után az MTI-nek elmondta: a tárgyalásokat Magyarország kérte a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), ez azonban nem jelenti azt, hogy "hitelt vennénk fel az IMF-től". 

A pénzügyminiszter elmondta: a megállapodás alapján bármi lehet az együttműködés tartalma, a későbbi folyamatok függvényében. A pénzügyi válság első támadását sikeresen kivédték - mondta a miniszterelnök a tájékoztatón, de hozzátette: még "nem vagyunk túl a válságon, csak az első támadáson, a védekezés folyik". Megjegyezte, hogy hétfőn reggel már erősödött a forint és emelkedett a Budapesti Értéktőzsde indexe, a BUX. A kormányfő szerint a támadás visszaverése egyrészt annak volt köszönhető, hogy "rendkívül gyorsan sikerült megtenni az első lépéseket" csütörtökön este, majd pénteken bejelentették azt a tervezetet, amely a hosszú távú védekezést szolgálja. 

Harmadrészt Magyarország Közép-Kelet-Európában elsőként vette fel a kapcsolatot az IMF-fel és az Európai Unióval. A nemzetközi intézmények támogatásukról biztosították az országot - ismertette a miniszterelnök. Hangsúlyozta: most az Európai Unió az esetleges támogatások terén ugyanazt ajánlja fel Magyarországnak, mint az eurózóna tagállamainak, az unióval "folytatjuk e téren is az együttműködést". Mind a Bankszövetség, mind a biztosítók szövetségének vezetője megerősítette, hogy a biztosítási és bankrendszer tagjai stabilak, teljesítik kötelezettségeiket - mondta a kormányfő. 

Simor András, a jegybank elnöke megerősítette, hogy folyamatosan figyelik a piacok alakulását, és ha szükséges, minden kellő intézkedést megtesznek a magyar pénzintézeti szektor védelmében. A miniszterelnökkel folytatott hétfői megbeszélésen részt vett a pénzügyminiszter, a gazdasági tárca vezetője, a jegybank elnöke és két alelnöke,a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgató-helyettese, a PSZÁF elnöke, a Bankszövetség és a Magyar Biztosítók Szövetségének vezetője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.