Technikai és pénzügyi segítség

Az IMF hajlandó segítséget nyújtani Magyarországnak

A Nemzetközi Valutaalap párbeszédet folytat a magyar hatóságokkal és az Európai Unióval a Magyarországot érintő kihívásokról és arról, hogy adott esetben technikai és pénzügyi segítségben részesítse az országot - olvasható a Nemzetközi Valutalaalapnak hétfőn Magyarországról kiadott közleményében.

2008.10.13 09:41MTI

Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutalap vezérigazgatója megállapítja, hogy "a globális pénzügyi válsághelyzet következtében a magyar államkötvény piac és más kulcsfontosságú piacok nyomás alá kerültek az elmúlt napokban. 

Ezek a feszültségek annak ellenére alakultak ki, hogy az ország makrogazdasági és pénzügypolitikai helyzete javult az elmúlt években, beleértve az államháztartás helyzetének megszilárdulását, a folyó fizetési mérleg hiányának csökkenését és óvatos monetáris- és árfolyampolitika megvalósítását". A közlemény megjegyzi, hogy "a magyar hatóságok a globális piacokon kialakult zavarokra a makrogazdasági konvergencia-program folytatásával reagáltak, amelyet a pénzügyi szektor fejleményeinek fokozott ellenőrzésével párosítottak, továbbá megemelték a betétbiztosítási garanciáikat, összhangban az EU szintjén megtett lépéssel." 

Az IMF ezen erőfeszítések kiegészítéseként "szoros párbeszédet folytat a magyar hatóságokkal és az EU-val a kihívásokra adandó további válaszokról, beleértve az IMF részéről nyújtható technikai és pénzügyi támogatást". Strauss-Kahn közleményében megjegyzi: tájékoztatta a magyar hatóságokat arról, hogy az IMF készen áll erőfeszítéseik támogatására. "Szükség szerint nyújtunk technikai segítséget, és a támogatási politika keretében készek vagyunk tárgyalásokat folytatni a pénzügyi segítségnyújtás lehetőségeiről, gyorsreagálási formában." - olvasható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.