Felfogni sem képesek a válságágot?

Fidesz-KDNP: a kormány lépései alkalmatlanok a válság megoldására

A Fidesz szerint a kormányfő és a kisebbségi kormány megoldani sem, de felfogni sem képes a nemzetközi pénzpiaci válság és annak hatásának súlyosságát - mondta a párt szóvivője vasárnap Budapesten.

2008.10.12 14:36MTI

- Az elmúlt két napban egy dolog visszavonhatatlanul és minden eddiginél egyértelműbben bebizonyosodott, ez pedig az, hogy Gyurcsány Ferenc és a kisebbségi kormány nemhogy megoldani, de felfogni sem képes azt, hogy mi a helyzet, (...) felfogni sem képes a válságot és annak súlyosságát" - fogalmazott Szijjártó Péter a KDNP szóvivőjével tartott közös sajtótájékoztatón azt követően, hogy a kormányszóvivő közölte: a miniszterelnök nemzeti csúcs összehívását javasolja. 

A Fidesz szóvivője hozzátette: azonnali döntésre van szükség, hiszen a helyzet óráról órára változik. Arra a kérdésre, hogy a Fidesz, illetve annak elnöke részt vesz-e Gyurcsány Ferenc által összehívott nemzeti csúcson, Szijjártó Péter azt mondta: erre meghívást még nem kaptak, de ha megérkezik a meghívó, akkor átgondolják a helyzetet.

Néhány hét múlva összehívandó és néhány hónap után valamilyen programot az asztalra letevő testületek összehívására nincs idő - mondta, majd hozzátette: hatalmas kárt jelent az országnak, hogy a kisebbségi kormány nem érti a kialakult helyzetet, és nem képes megfelelő válaszokat adni. 

"Nem is tudom, Gyurcsány Ferenc mire gondol, hogy addig a válság majd karba tett kézzel ül Hegyeshalomnál, és várja, hogy mikor léphet be az országba?" - jegyezte meg. A politikus úgy vélte, azonnali lépéseket csak egy cselekvőképes kormány tud megtenni, a kisebbségi kormánynak csak pr-ötletekre, pr-fogásokra van készsége és kapacitása. Mint Szijjártó Péter mondta, sem az adó-, sem a költségvetési törvények tervezete nem felel meg a mai követelményeknek, ezért mindkét javaslatot vissza kell vonni. Hozzátette: ráadásul a költségvetés jövő évi tervezete nem valós számokon alapul. A válságkezelés egyik legfontosabb lépéseként említette az adócsökkentést. Mint mondta, főként a kkv-knál kell otthagyni a pénzt, hogy életképesek maradjanak, s hogy meg tudják őrizni a munkahelyeket. 

Gyurcsány Ferenc korábban meghirdetett 12 pontos javaslatáról kérdésre válaszolva Szijjártó Péter azt mondta - ez a javaslatcsomag alkalmatlan a helyzet kezelésére, hiszen ennek megvalósítása tovább mélyítené a válságot. Hozzátette: a helyzet kezelésére a Fidesz-KDNP 7 pontos közös javaslatát már közzétették: ez az, ami megoldást jelenthet. Halász Zsuzsa az elhangzottakkal egyetértve közölte: a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) számára elfogadhatatlan a bérek befagyasztása, ami egyben - a svájci indexálás miatt - a nyugdíjak befagyasztását is jelentené. Mint mondta, elfogadhatatlan számukra, hogy a kormány azokkal akarja megfizettetni a válság árát, akik dolgoznak, akik kiszolgáltatottak, akik a legnagyobb terheket cipelik. 

A KDNP azt kéri a szakszervezetektől, a civil és nyugdíjas szervezetektől, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy ez ne következhessen be - fogalmazott, majd hozzátette: azt is kérik az említettektől, hogy szükség esetén vessék be a nyomásgyakorlás minden lehetséges eszközét a kormány rossz intézkedéseivel szemben. Ugyanakkor Halász Zsuzsa azt hangsúlyozta: nemzeti összefogásra ugyan szükség van, ám ezt ma az Országgyűlés testesíti meg, még akkor is, ha ennek összetétele - mint mondta - "nem a nemzet akaratát jeleníti meg". 

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz, illetve annak elnöke részt vesz-e Gyurcsány Ferenc által összehívott nemzeti csúcson, Szijjártó Péter azt mondta: erre meghívást még nem kaptak, de ha megérkezik a meghívó, akkor átgondolják a helyzetet. A KDNP-nek, illetve annak elnökének szóló meghívással kapcsolatban Halász Zsuzsa szintén azt közölte: ha megérkezik a meghívás, akkor végiggondolják a helyzetet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.