Bérekről, költségvetésről adózásról tárgyalnának

Gyurcsány szombatra hívta össze a nemzeti csúcsot

Szombatra hívta össze a nemzeti csúcsot Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki az Országgyűlésben hétfőn napirend előtt arról beszélt: a tanácskozásnak segítenie kell, hogy 2009-re széleskörű gazdasági, társadalmi megállapodás jöjjön létre jövedelmi és bérügyekről, a költségvetés és az adózás kérdéseiről.

2008.10.13 16:14MTI

Magyarország a nemzetközi pénzügyi válság első hullámának támadását elhárította - jelentette ki Gyurcsány Ferenc. Hozzátette: a magyar pénzügyi- és bankrendszer az elmúlt években erős lett, tőkehelyzete, forrásszerkezete minden esélyt megad arra, hogy az ország ezt a pénzügyi válságot a maga erejéből, tisztességgel elhárítsa.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője a cselekvést hiányolta és azt mondta, a kormányfő a válságkeltés pártján áll.  Mint mondta, egyetértettek a Költségvetési Tanács felállításában, a büdzsé és az adótörvények visszavonásában, ugyanakkor kifogásolta, hogy a betétekre való korlátlan garanciavállalás csak a vonatkozó törvény preambulumában szerepel, a normaszövegben nem. Dávid Ibolya, az MDF frakcióvezető-helyettese azt mondta, nincs ma a világon olyan ország, ahol ne működne együtt az ellenzék a kormánnyal abban, hogy a gazdasági, pénzügyi válsággal szembeni harc eredményes legyen. Megjegyezte: Magyarországon ugyanakkor nem csak pénzügyi válság van, hanem csütörtök óta spekulációs támadás is.

Az MSZP-frakció ezekben a napokban nem kíván olyan sajtótájékoztatót tartani, ami a politikai pártcsatározásokat élesíti - mondta felszólalásában Lendvai Ildikó (MSZP). Hozzátette: a gazdaság stabilizálásában a verseny helyett elsősorban az együttműködésre kell törekedni. Az a cél, hogy a többfajta alternatíva felmutatása után megtaláljuk a közösen követhető megoldást - közölte.

Semjén Zsolt (KDNP) erkölcsi botránynak nevezte, hogy "a korrupt bankok és bankárkok gátlástalan kapzsiságának következményeit az adófizetőkkel, a kisemberekkel, Mari nénivel és Józsi bácsival akarják megfizettetni". Arányos teherviselést szorgalmazva megkérdezte: miként lehet azt mondani, hogy a kis- és középvállalkozások terhei nőjenek, miközben a multik kedvezményei megmaradnak.

Fodor Gábor (SZDSZ) szerint nem nemzeti csúcsra van szükség, hanem cselekvőképes kormányra. Hozzátette: lehet szervezni ilyen tanácskozást, az SZDSZ el is megy rá, ha azt látja, van jelentősége. Elmondta: készek arra, hogy átgondolják javaslataikat, így azt is, hogy megváltoztassák az adóreform alap arányait. Ennek az alapnak az egyharmadát hiánycsökkentésre, kétharmadát adócsökkentésre fordították volna - ismertette Fodor Gábor.

Viszontválaszában a kormányfő egyetértett azzal, hogy a kialakult helyzetben a kormánynak cselekednie kell. Gyurcsány Ferenc szerint a cselekvés ebben az esetben azt jelenti, hogy azok, aki felelősek a pénzügyi intézményrendszer stabilitásáért, együttműködve közös döntéseket hoznak, majd ezeket bevezetik. Hangsúlyozta: ők ezt tették. A miniszterelnök azt mondta, a jelenlegi helyzetben talán könnyebb megállapodni hosszabb távú ügyekről, mint máskor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.