Fidesz-konferencia a pénzügyi válságról

Válságból válságba - Mi történik körülöttünk?

A jelenlegi gazdasági válsággal kapcsolatban konferenciát tartott szombaton a Fidesz. A résztvevők által feltett kérdések között szerepelt, hogy hogyan jutottunk ide, miért érintheti még súlyosabban a válság Magyarországot, mint a többi térségbeli államot, s hogy mik lehetnek a lehetséges kiutak.

2008.10.11 12:33fidesz.hu

Egy olyan hét végén járunk - emlékeztetett Navracsics Tibor -, melynek kezdetén a parlamentben Varga Mihály arra hívta fel a figyelmet, hogy a válság már elérte Magyarországot, mire Gyurcsány Ferenc csak annyit tudott reagálni, hogy a Fidesz pánikot kelt. A kormányfő szerdai blog-bejegyzésében is kijelentette: a Fidesz abban érdekelt, hogy folyamatosan destabilizálja az országot. Szerdán azonban - fűzte hozzá a Fidesz frakcióvezetője - végre eljött a megvilágosodás: Gyurcsány Ferenc rájött, hogy valóban válság van. Azonban a kormány most is kapkodva fogott hozzá a problémák megoldásához. 

Navracsics Tibor aláhúzta: nagyon fontos a helyes diagnózis felállítása, mert csak ezután kereshetjük meg a betegség gyógymódját. A kormány azonban adós a diagnózis felállításával. Hazánkat a válság még súlyosabban érinti, mint más környező országokat, ugyanis Magyarországon nem csak pénzügyi, hanem hitelességi válság is van - fogalmazott a képviselő. 

A Fidesz tegnapi hét pontból álló javaslatcsomagjában kifejtette, hogy milyen döntéseket talál alkalmasnak a válság kezelésére. Ezekből a legfontosabb: új költségvetés, adócsökkentés és új adótörvény. A gazdaságnak pénzhez kell jutnia, s csak úgy juthat pénzhez, ha otthagyjuk a pénzt - jelentette ki Navracsics Tibor, majd hozzátette: ez elsősorban az adócsökkentéssel lehetséges. Magyarországot nem egy jól felkészült, stabil állapotban érte el a válság - vette át a szót Varga Mihály. A parlament pénzügyi bizottságának elnöke elmondta: már biztos, hogy a jelenlegi pénzügyi válság egy reálgazdasági válságot is magával fog hozni. (Erre utalnak már az autógyárak bezárásáról, leállásáról szóló hírek is.) 

Komoly probléma - mondta a politikus -, hogy Magyarország nagyon sebezhető: volt olyan időszak, amikor a vállalatok megtakarítási periódusban voltak, s felborult az az egyensúly, hogy az állam és az állampolgárok megtakarítanak, a vállalatok pedig befektetnek. A vállalatok ugyanis olyan rossz gazdasági helyzetben voltak már korábban is, hogy esélyük sem volt a befektetésekre - fogalmazott Varga Mihály.

A Fidesz alelnöke emlékeztetett arra is, hogy a 2006-os megszorítások eredményeként növekedett az infláció. Annak ellenére, hogy a kormány azt hangoztatta: "a gazdasági kiigazításnak nem lehet a lakosság a kárvallottja", ennek ellenére azt látjuk, hogy az emberek a legnagyobb vesztesei a kormány gazdaságpolitikájának - húzta alá Varga Mihály. A jelenlegi helyzetben nagyon felértékelődnek a pszichológiai tényezők is: kiemelkedően fontos lenne a kiszámíthatóság, hitelesség és a biztonság, melyek azonban teljesen hiányoznak a magyar gazdaságpolitikából - jelentette ki a képviselő. 

A fideszes honatya hangsúlyozta, hogy adócsökkentés nélkül nem tud kilábalni a jelenlegi helyzetből a gazdaság, valamint a lakosság nem lehet elsőszámú elszenvedője annak, ami most az országban történik. Vajon mekkora válság kell ahhoz, hogy Magyarországon a jelenlegi politikai vezetésnek megváltozzon a gazdasághoz való viszonya? - tette fel a kérdést Szájer József. Komoly probléma ugyanis - fogalmazott a Fidesz EP-képviselője -, hogy a kormány nem a realitásokat veszi figyelembe, s ez az ország gazdaságának teljes tönkretételéhez vezet. Azt látjuk - mondta a politikus -, hogy a kormány nem siet megoldani a válságot, hanem a szokásos propagandaszólamokat hangoztatja, s közben bízik abban, hogy a problémák majd maguktól elmúlnak. 

Emlékeztetett arra is: sokszor felmerült Magyarországon az elmúlt időszakban, hogy kell-e nekünk euró. Ez a válság azonban egyértelműen bebizonyította, hogy az érdekünk az euró minél hamarabbi bevezetése, mert ez az, ami garantálni tudná a magyar állampolgárok biztonságát - hangsúlyozta a képviselő. 

Szájer József megemlítette: komoly hatása lesz a válságnak az, hogy Magyarországon nagyon meg fognak drágulni a hitelek. Majd a politikus kijelentette: a jelenlegi cselekvőképtelen, hitelét vesztett kormány képtelen arra, hogy kivédje a gazdasági válság következményeit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.