A szabályok lehetővé teszik az állami támogatást

Pénzügyi válság: mentési útmutatót adott ki Brüsszel az EU-tagállamoknak

Útmutatót adott ki az Európai Bizottság hétfő délután arról, milyen feltételek biztosításával garantálhatják az európai uniós tagországok, hogy a pénzügyi válság miatt bajba került bankjaiknak tervezett állami támogatásukat Brüsszel gyorsan jóváhagyja.

2008.10.14 07:05MTI

A bizottság egyúttal emlékeztetett arra, hogy az uniós szabályok lehetővé teszik az állami támogatást nehéz gazdasági időkben, de még ekkor is tiltják a verseny megzavarását a kormánysegítséggel. A közlemény szerint Brüsszel készen áll arra is, hogy bármely EU-kormány megkeresésére előzetesen tanácsot adjon egy egy-támogatási csomag kidolgozásához.

A Európai Bizottság útmutatójában szerepel a támogatáshoz való diszkriminációmentes hozzáférés bármely bajba került bank számára, az állami elkötelezettség időbeni korlátozottsága, világosan célzott és a célra korlátozott intézkedés kidolgozása, a magánszektor "megfelelő arányú" hozzájárulása, a támogatással való visszaélést megakadályozni képes magatartási szabályok, valamint a pénzügyi ágazat egészére vonatkozó szerkezeti utóintézkedések kidolgozása.

Amennyiben egy adott támogatási csomag ezeket a feltételeket teljesíti, a bizottság akár 24 órán belül kedvező véleményt ad a támogatásról, és a segítő akció megkezdődhet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.