Musarraf újravizsgáltatná az ügyet

Kihantoltatnák Bhuttót - Sokak szerint a kormánynak köze van a halálához

Pervez Musarraf pakisztáni elnök azt szeretné, ha kihantolnák a december végén meggyilkolt Benazir Bhutto ellenzéki vezető holttestét, hogy véget érjenek az iszlámábádi kormánynak a merényletben való esetleges érintettsége körüli viták.

2008.01.13 16:54MTI

Pervez Musarraf pakisztáni elnök azt szeretné, ha kihantolnák a december végén meggyilkolt Benazir Bhutto ellenzéki vezető holttestét, hogy véget érjenek az iszlámábádi kormánynak a merényletben való esetleges érintettsége körüli viták. Egy felmérésben viszont a megkérdezettek csaknem fele úgy vélekedett, hogy a kormánynak köze lehet a gyilkossághoz.

Musarraf a Newsweek amerikai hetilap internetes oldalán szombaton közölt interjújában leszögezte: egyszer s mindenkorra tisztázni kell, hogy a Pakisztáni Néppárt vezetőjének életét pisztolylövedék oltotta-e ki, a holttestet azonban csak a család jóváhagyásával szabad exhumálni.

Bhutto halálának körülményei máig sem tisztázottak. Musarraf korábban is javasolta a holttest kihantolását és igazságügyi orvosszakértői vizsgálatát. Bhutto családja ezt elutasította, s az ENSZ által felügyelt vizsgálatot követelt, amibe viszont a pakisztáni elnök nem egyezik bele.

A Gallup Pakistan közvélemény-kutató intézet által vasárnap közzétett felmérésben a megkérdezett pakisztániak 23 százaléka azt gyanította, hogy kormányszervek állhatnak a merénylet mögött, 25 százalék pedig a kormánnyal szövetséges politikusokat sejtett mögötte. Csupán 17 százalék vélekedett úgy, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vagy afgán tálibok követhették el a gyilkosságot.

A vizsgálat 1300 férfi és nő személyes megkérdezése alapján készült országszerte, röviddel Bhutto megölése után. Niszár Memon tájékoztatási miniszter megkérdőjelezte a felmérés eredményeit. "Nem hiszem, hogy ez tükrözné Pakisztán népének gondolkodását, és nem tükrözi a valóságot sem - mondta. - Teljesen egyértelmű, hogy az emberek tudják: terroristák felelősek a történtekért."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.