A pakisztáni helyzet fokozódik

Merényletben vesztette életét Benazir Bhutto

Merénylet következtében életét vesztette csütörtökön Benazir Bhutto pakisztáni ellenzéki vezető, volt kormányfő egy Ravalpindiben tartott választási gyűlésen - erősítette meg több pakisztáni televízió ilyen értelmű jelentését a pakisztáni belügyminisztérium szóvivője.

2007.12.27 15:35MTI

Bhutto beszédet mondott több ezer híve előtt pártja, a Pakisztáni Néppárt választási gyűlésén az Iszlámábádhoz közeli városban. Kevéssel beszédének elhangzása után egy öngyilkos merénylő robbanószerkezetet hozott működésbe a gyűlés helyszínén. Egy helyi rendőrtiszt azt mondta rögtön a detonáció után nyugati tudósítóknak, hogy Bhutto már eltávozott a helyszínről, mire a robbanás történt. Kevéssel később azonban több pakisztáni televízió jelentette, hogy a politikus asszony életét vesztette a robbanás következtében. Az iszlámábádi belügyminisztérium hamarosan megerősítette a tévéjelentéseket. A Pakisztáni Néppárt több más vezetője is megsérült a robbanásban, köztük Sherry Rehman, a párt szóvivője. A legújabb jelentések szerint legalább harminc holttest maradt a gyűlés helyszínén a detonáció után.

Az első jelentések szerint Bhutto a robbanás következtében vesztette életét, de pártjának biztonsági tanácsadója utóbb azt mondta, hogy az ismeretlen merénylő nyakon és mellbe lőtte a politikus asszonyt, amikor az gépkocsiba akart szállni, hogy távozzék a gyűlés helyszínéről. Ez utóbbi beszámoló szerint a merénylő a Bhuttóra leadott lövések után hozta működésbe a testére erősített robbanószerkezetet.

A Pakisztáni Néppárt vezetője tíz héttel ezelőtt, október 18-án tért vissza emigrációjából. Alig néhány órával azután, hogy hazai földre lépett, már megkíséreltek ellene egy merényletet. Öngyilkos merénylő robbantásos támadást hajtott végre Karacsiban az ellenzéki vezetőt és kíséretét szállító gépkocsioszlop ellen a hazatérőt ünneplő tömegben. 140 ember életét oltotta ki az a merénylet, de Bhutto akkor sértetlen maradt.

A karizmatikus politikus asszony meghatározó szerepet játszott az utóbbi évtizedek pakisztáni belpolitikájában, kétszer volt kormányfő is. Ellenfelei gyakran illették korrupciós vádakkal, de népszerűsége mit sem csökkent. 54 éves volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.