Gyászolók ezrei tolongtak Bhutto házánál

Az al-Kaida gyilkolta meg Benazir Bhuttot

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat pénteken jelentkezett a Benazir Bhutto pakisztáni ellenzéki vezető életét kioltó merénylet elkövetőjeként - jelentette az ARY pakisztáni kereskedelmi televízió.

2007.12.28 10:03MTI

Az iszlámábádi kormány azonban állítása szerint nem tud arról, hogy az al-Kaida jelentkezett volna a terrorcselekmény elkövetőjeként. Ezt a belügyminisztérium közölte a francia hírügynökséggel a tévé jelentésére reagálva.

"Nagyon valószínű, hogy az elkövetők szélsőséges elemek, amilyenek több támadást is elkövettek az utóbbi időben az országban" - mondta a minisztérium szóvivője, elismerve, hogy ezek az emberek kapcsolatban állhatnak az al-Kaidával.

Mohammed Mian Szumro ügyvezető pakisztáni miniszterelnök bejelentette, hogy a január 8-ára tervezett általános választásokat egyelőre nem halasztják el Bhutto meggyilkolása miatt. "Egyelőre úgy áll a helyzet, hogy a választásokat a korábbi bejelentésnek megfelelően megtartjuk, de ezzel kapcsolatban konzultálunk minden politikai párttal" - mondta újságírók előtt.

Bhutto meggyilkolásának hírére felbolydult az ország, még inkább megingott az iszlám terrorizmus elleni globális küzdelem egyik legfontosabb bástyája. Az ellenzéki vezető hívei több városban randalírozni kezdtek az utcákon, felgyújtottak számos üzletet, gépkocsit. Az incidensekben legkevesebb 10 ember meghalt.

Az ország északnyugati részén fekvő Pesavarban mintegy 4000 Bhutto-szimpatizáns vonult az utcákon. Közülük néhány száz kifosztotta és felgyújtotta a Pervez Musarraf elnököt támogató legjelentősebb párt helyi irodáját, amelyben senki sem tartózkodott.

A rendőrség szerint az ország gazdasági központjában, Karacsiban a tömeg kifosztott, majd felgyújtott három bankot. Szindh tartományban, amelynek székhelye Karacsi, a biztonsági erők a tartományi belügyminiszter közlése szerint utasítást kaptak arra, hogy éles lőszert használhatnak az erőszakos tüntetők ellen.

 

Gyászolók ezrei tolongtak Bhutto meggyilkolt pakisztáni ellenzéki vezető házánál

Gyászolók ezrei tolongtak pénteken Benazir Bhutto meggyilkolt pakisztáni ellenzéki vezető házánál arra várva, hogy a politikust a családi sírkertben örök nyugalomra helyezzék.

A miniszterelnöki tisztséget korábban kétszer betöltött, és a közelgő januári parlamenti választásokon ismét a hatalom csúcsaira emelkedni vágyó ellenzéki politikus csütörtökön merénylet következtében vesztette életét egy Ravalpindiben tartott választási gyűlésen. Holttestét péntekre virradóra katonai szállítógéppel szűkebb hazájába, a dél-pakisztáni Szindh tartományba vitték, ahol eltemetik.

A gyászoló tömeg sírva és jajveszékelve fogadta, amikor Bhutto koporsóját a ház előtt kiemelték egy mentőautóból és bevitték az épületbe.

Benazir Bhuttót Naudero városától néhány kilométerre egy apró faluban, apja - Zulfikar Ali Bhutto, a közép-ázsiai ország első demokratikusan megválasztott miniszterelnöke - mellett helyezik örök nyugalomra.

Pervez Musarraf pakisztáni elnök, aki éveken át Benazir Bhutto politikai vetélytársa volt, a merénylet miatt háromnapos nemzeti gyászt rendelt el. Ezen idő alatt az iskolák és az üzletek is zárva tartanak majd.

Agyonlőttek egy rendőrt a pakisztáni Karacsiban

smeretlen fegyveresek agyonlőttek egy rendőrt pénteken a pakisztáni Karacsiban, Benazir Bhutto előző nap meggyilkolt ellenzéki vezető politikai fellegvárában - közölte a rendőrség. A testület tájékoztatása szerint a rendőrrel Karacsi egyik külvárosában végeztek a támadók, ahol nagy számban élnek Bhutto hívei.

A politikus merénylet következtében vesztette életét csütörtökön Ravalpindiben egy választási gyűlésen, tizenkét nappal a január eleji parlamenti választások előtt. Bhutto meggyilkolása országszerte zavargásokat keltett, az erőszakos cselekmények kilenc - korábbi jelentések szerint tizenöt - emberéletet követeltek.

Musarrafot vádolta halála előtt Bhutto meggyilkolt pakisztáni ellenzéki vezető

Benazir Bhutto csütörtökön meggyilkolt pakisztáni ellenzéki vezető a halála előtt két hónappal azzal vádolta Pervez Musarraf elnököt, hogy megtagadja tőle a megfelelő személyi védelmet - derült ki Bhutto egyik, az amerikai média által ismertetett elektronikus leveléből. Ha történik velem valami Pakisztánban, Musarrafot teszem érte felelőssé - írta Bhutto amerikai szóvivőjének, Mark Siegelnek.

A volt pakisztáni kormányfő a CNN amerikai hírtévé által ismertetett levélben utalt arra, hogy Musarraf "bérencei" félelmet keltenek benne. A Pakisztáni Néppárt (PPP) vezetője részletesen ismertette szóvivőjével azokat a biztonsági intézkedéseket, amelyeket Musarraf elnöktől kért, ám az államfő megtagadta azok engedélyezését.

"Lehetetlen, hogy az ő (vagyis Musarraf) egyetértése nélkül megtiltsák magán- vagy lefeketített szélvédőjű autók használatát, esetleg négy rendőrkocsiból álló kíséret alkalmazását, amely mind a négy oldalról védene engem" - panaszolta Bhutto.

Az ellenzéki vezető október 26-án írta az elektronikus levelet, egy héttel azután, hogy túlélt egy véres merényletet. Bhutto a levél nyilvánosságra hozását kérte Siegeltől arra az esetre, ha meggyilkolják. Pakisztán washingtoni nagykövete úgy nyilatkozott a CNN-nek, hogy Iszlámábád minden szükséges védelmet megadott Bhuttónak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.