Megölték a pakisztáni ellenzéki vezetőt

Benazir Bhutto: a pakisztáni nép érdekeinek harcosa vagy a hatalom megszállottja?

Politikai gyilkosság áldozatává vált csütörtökön Benazir Bhutto pakisztáni ellenzéki vezető, aki a Pakisztáni Néppárt (PPP) kormányfőjelöltje volt a január 8-án esedékes választásokra.

2007.12.27 18:34MTI

A Pakisztáni Néppárt politikusdinasztiából származó vezetője évtizedeken át meghatározó szerepet játszott a pakisztáni belpolitikában. Kétszer is betöltötte a kormányfő tisztét, s azért tért haza emigrációjából 2007. október 18-án, hogy harmadszor is pályázzon a magas posztra. Idegenben töltött nyolc éve és az ellene újra meg újra felhozott korrupciós vádak dacára nagy tekintélye volt a lakosság széles köreiben.

Benazir apja, Zulfikar Ali Bhutto a hetvenes évek elején előbb államfő (1971-73), majd kormányfő (1973-77) volt. Zia ul-Hakk, a hadsereg akkori főparancsnoka döntötte meg hatalmát 1977-ben, éppen akkor, amikor Benazir Bhutto - befejezve a Harvardon és Oxfordban folytatott tanulmányait - hazatért. Két évvel később Zia ul-Hakk tábornok, államfő felakasztatta Zulfikar Ali Bhuttót, Benazirt pedig többször is házi őrizetbe helyeztette, illetve lecsukatta. A politikus asszony 1984-ben Nagy-Britanniába emigrált, de nem szakította meg kapcsolatait az apja által alapított PPP-vel, sőt tevékenyen részt vett annak alakításában.

A karizmatikus Benazir Bhutto 1986-ban visszatért Pakisztánba, és a PPP 1988-as választási győzelme után kormányfő lett. Két évvel később korrupciós vádakkal illették, és e vádak alapján Gulam Iszhak Han akkori elnök eltávolította a hatalomból. 1993-ban újabb választási győzelem következett, és Bhutto három évre visszajuthatott a kormányfői székbe. Ismét korrupciós vádakkal távolították el posztjáról, ezúttal Farúk Legari államfő menesztette 1996-ban.

1998-ben, röviddel azelőtt, hogy Pervez Musarraf jelenlegi elnök vértelen katonai puccsal megszerezte a hatalmat, Bhutto ismét emigrációba vonult, hogy elkerülje letartóztatását, amelyet korrupció vádjával rendeltek el az akkori pakisztáni hatóságok. Újabb (nagy-britanniai, illetve dubaji) emigrációjában is tevékeny maradt politikailag, "távirányítással vezérelte" a Pakisztáni Néppártot, amely "örökös elnökének" tekintette a politikus asszonyt.

Ellenfelei a hatalom megszállottjaként jellemezték, hívei a pakisztáni nép érdekeinek odaadó harcosaként tisztelték Benazir Bhuttót.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.