A pakisztáni al-Kaida vezetője tagad

Az al-Kaida pakisztáni vezetője tagadja, hogy köze lenne Bhutto halálához

Az al-Kaida terrorhálózat feltételezett pakisztáni vezetője szóvivője útján tagadta szombaton, hogy köze lenne Benazir Bhutto ellenzéki vezető két nappal korábbi meggyilkolásához, amint ezt a pakisztáni belügyminisztérium állította.

2007.12.29 09:15MTI

 

A minisztérium pénteken közölte: a belbiztonsági szolgálat lehallgatott egy telefonbeszélgetést, amelyben Baitullah Mehszud gratulált embereinek Bhutto halála után.

"Nincs köze ehhez a támadáshoz. A törzsi embereknek saját törvényeik vannak. Nem támadunk nőkre. Ez a kormány, a hadsereg és a titkosszolgálatok összeesküvése volt. Nekünk Amerika az ellenségünk, nem pedig a pakisztáni politikai vezetők" - jelentette ki Mohammed Omar, Mehszud szóvivője, aki műholdas telefonon a törzsek által ellenőrzött Vazirisztán tartományból nyilatkozott hírügynökségeknek. Washington vádja szerint a törzsek az afganisztáni határ mentén húzódó vidéken menedéket nyújtanak az al-Kaida embereinek.

A szóvivő hamisítványnak nevezte azt az állítólagos telefonbeszélgetést, amelyet a belbiztonsági szolgálat bizonyítékként bemutatott. Kifejezte "mély szomorúságát és megdöbbenését" Bhutto megölése miatt. Mint mondta, iszlamista harcos "képtelen" volna átjutni azon a biztonsági kordonon, amely körülvette a volt miniszterelnök asszonyt a nagygyűlésen.

Bhutto pártja, a Pakisztáni Néppárt is visszautasította pénteken azt a vádat, hogy Mehszud állna a politikus megölése mögött.

Mindeközben Bhutto szóvivője, Sherry Rehman közölte, hogy az ellenzéki vezetőt egy lövedék érte a fején a merényletben, amit onnét tud bizonyosan, hogy ő maga is részt vett a holttest lemosásában a temetés előtt. "Két sebesülést láttam a fején, az egyiket hátul, ahol behatolt a lövedék, a másikat elöl, ahol távozott" - mondta.

Pénteken a kormány azt állította orvosszakértői vizsgálatokra hivatkozva, hogy koponyasérülés okozta Bhutto halálát, s ezt akkor szenvedte el, amikor feje nekiütődött az őt szállító gépkocsi napfényteteje kilincsének.

Pakisztánban szombatra, a Bhutto halála miatti országos gyász második napjára gyakorlatilag megbénult az élet. A jelentősebb városok, különösen a gazdasági főváros, Karacsi, de Iszlámábád, Ravalpindi és Lahor utcái is kihaltak, bár Lahorban délután kormányellenes tüntetés volt, mintegy tízezer ember részvételével. Bhutto halála óta a zavargásokban összesen 33 ember halt meg.

Bhutto pártja bejelentette szombaton, hogy vasárnap dönt arról: részt vesz-e a január 8-i általános választásokon. Eközben a központi választási bizottság közleményt adott ki arról, hogy a merénylet nyomán kirobbant erőszakos akciók "kedvezőtlenül érintették" a szavazás előkészületeit, ideértve például a szavazócédulák nyomtatását, a személyzet kiképzését. A bizottság hétfőn rendkívüli ülést tart majd az ügyben. Elvileg ez a testület dönthet a választások törléséről, vagy elhalasztásáról. 

 

 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.