Öngyilkos merényleteket sürgetett

Felmentették az európai radikális hitszónokot

Egy jordániai katonai bíróság felmentette Abu Katada radikális iszlám hitszónokot, akit tavaly toloncoltak ki Nagy-Britanniából, amiért állítólag terrorcselekményekre esküdött össze amerikaiak, izraeliek és európaiak ellen.

2014.06.26 15:45MTI
Forrás: Wikipedia

Az állambiztonsági bíróság közleményben tudatta, hogy bizonyíték hiányában felmentették az 53 éves férfit, akit egy jordániai - Ammánban lévő - amerikai iskola elleni terrortámadás kitervelésével gyanúsítottak. (A támadásnak idejében elejét vették a hatóságok.) Katada minden vádpontban ártatlannak vallotta magát.

A szalafista hitszónok mindazonáltal rács mögött marad, mert egy másik eljárás is folyik ellene hasonló vádakkal. Ezek szerint az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kapcsolódva turisták jordániai megtámadására szövetkezett. A merénylet 2000 szilveszter éjén történt volna. Ebben a perben szeptember 7-én várható ítélet.

Abu Katadát távollétében a jordániai állambiztonsági bíróság már kétszer is (1999-ben és 2000-ben) elítélte a Nagy-Britanniába való menekülése előtt elkövetett terrorista cselekmények miatt. Kitoloncolása után ezeket az ítéleteket felfüggesztették és a jordániai törvények értelmében új tárgyalásokat rendeltek el.

Amikor felolvasták az ítéletet, Katada rokonai heves éljenzésbe kezdtek a tárgyalóteremben. A nők egymás nyakába borultak, a férfi pedig mosolygott és ketrecéből integetett a közönségnek.

"Ügyfelem túl hosszú időt töltött börtönben, reméljük, hogy a másik ítélet végre véget vet majd a siralmas helyzetének és lehetővé teszi, hogy családjával együtt visszatérjen a normális életbe" - mondta a vádlott ügyvédje, hozzátéve, úgy gondolja, hogy az igazság ma győzedelmeskedett.

A hitszónok fogva tartása alatt írt egy könyvet, amelyben arra szólítja fel a Szíriában állomásozó külföldi fegyvereseket, hogy maradjanak az országban és folytassák a küzdelmet a növekvő síita befolyás ellen, emellett Katada öngyilkos merényleteket sürgetett libanoni síita célpontok ellen.

Katada - valódi nevén Omár Mahmúd Mohamed Otman - a brit hatóságok gyanúja szerint Oszama bin Ladennek, az al-Kaida terrorhálózat néhai vezérének egyik közvetlen európai megbízottja volt. Felmerült az a gyanú is, hogy ő volt Mohamed Attának, a 2001. szeptember 11-ei amerikai merényletek fő kivitelezőjének szellemi mentora, sőt bizonyos korábbi értesülések szerint egyenesen Katadától származott a terrortámadások ötlete, bár ez nem nyert bizonyítást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.