Már megint Irak

Egyiptomi terroristák külföldieket gyilkolnának

"Jeruzsálem védelmezői" egyiptomi külföldiek meggyilkolását helyezték kilátásban, ha az Egyesült Államok beavatkozik Irakban.

2014.06.19 17:45MTI
Forrás: Wikipedia

Egyiptomban tartózkodó külföldiek, elsősorban amerikaiak meggyilkolására szólított fel az Anszár Beit al-Makdisz (Jeruzsálem védelmezői) nevű egyiptomi dzsihadista szervezet, hogy így vegye el egyes nyugati kormányok kedvét attól, hogy katonai lépésekhez folyamodjanak az Irakban előrenyomuló iszlamista milíciák ellen - írta csütörtöki számában az al-Jóm asz-Szábe című egyiptomi napilap.

Nemzetbiztonsági források szerint különböző internetes közösségi hálókon számos ismeretlen, az említett szélsőségesek emblémáját viselő felhasználó jelent meg, akik hadat üzentek az észak-afriakai országba látogató külföldieknek, illetve az ott élő idegeneknek. A radikálisok főleg amerikaiak elleni "véres akciókkal" akarnak az érintett nyugati kormányokra nyomást gyakorolni, meggátolván így őket abban, hogy csapatokat küldjenek az Irakban egyre nagyobb teret nyerő Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) szélsőséges iszlamista szervezet ellen.

Biztonsági tisztségviselők úgy nyilatkoztak az egyiptomi lapnak, hogy jelenleg a felhasználók azonosítása folyik, akik pénzgyűjtési akciót is indítottak az interneten. A biztonságiak a szélsőségesek és az őket finanszírozók felkutatása érdekében országszerte intenzív nyomozásba kezdtek, de megjegyezték, hogy egyelőre nincsenek információik az illetők kilétéről.

Az illetékesek kijelentették ugyanakkor, hogy az akció mögött szerintük a tavaly nyáron megbuktatott elnök, Mohamed Murszi mögött álló, Muzulmán Testvériség nevű iszlamista mozgalom áll. Elmondásuk szerint az említett közösségi oldalakat az időközben hivatalosan is terrorcsoporttá nyilvánított szervezet üzemelteti, így akarván pánikot és közbiztonsági káoszt kelteni Egyiptomban. Az iszlamisták elsősorban az utóbbi évek alatt jelentős hanyatlásnak indult idegenforgalmat veszik célba, amely eredetileg az ország bruttó hazai termékének (GDP) a tizenegy százalékát adta.

A tisztségviselők hangsúlyozták, hogy a Sínai-félsziget északi részén óriási területeket uraló Anszár Beit al-Makdisz nem más, mint a nemzetközileg mérsékeltként nyilvántartott Muzulmán Testvériség katonai szárnya. Szerintük a dzsihadista milícia a testvériség fegyveres harcra kiképzett fiatal tagjaiból áll.

Pár héttel a mostani biztonsági akció előtt heves reakciókat váltott ki egy kiszivárogtatott hír, miszerint a belügyminisztérium egy internetes megfigyelőrendszer fejlesztésén dolgozik a közösségi oldalak fokozott ellenőrzésére. Mohamed Ibráhim belügyminiszter elutasította azokat a vádakat, amelyek szerint a szaktárca célja a kritikus hangok elhallgattatása lenne, és hangsúlyozta, a megfigyelőrendszer elsősorban az országban működő terrorcsoportok internetes tevékenységeit fogja átvilágítani.

A vezérőrnagy szerint a tervezett program egyik feladata például az lesz, hogy akadályozza a pokolgépek előállításához, illetve a távvezérlésű robbantás technikai előfeltételeihez szükséges útmutatók terjedését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.