Az ILIÁ és az an-Nuszra Front

Szíria iraki határánál egyesítik erejüket a terroristák

Az ILIÁ fő célja a jelenlegi határok átrajzolásával egy kalifátus létrehozása Szíria és Irak területén.

2014.06.25 15:15MTI
Forrás: youtube.com (CNN)

Egyesült Szíriában az iraki határvidék legfontosabb településén az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat hivatalos helyi szárnya és a szomszédos országban is hadjáratot folytató Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) - közölte szerdán az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű londoni emigráns szervezet.

A rivális an-Nuszra Front és ILIÁ fúziója el-Bukamálban lehetővé teszi az utóbbi szélsőséges csoport számára, hogy a határ mindkét oldalán jelen legyen, mivel korábban már ellenőrzése alá vonta az iraki oldalon lévő határátkelőt, al-Káimot. Egy iraki katonai szóvivő kedden azt mondta, hogy a hadsereg légicsapásokat mért a szélsőséges szunniták állásaira al-Káimban. Az ILIÁ fő célja a jelenlegi határok átrajzolásával egy kalifátus létrehozása Szíria és Irak területén.

Az ILIÁ június 9-én indított hadjáratot Irakban, ahol az északi és nyugati országrész számos stratégiai fontosságú települését elfoglalta. A hét elején állítólag kezére került a Bagdadtól mintegy 200 kilométerre északra található Baidzsi városa is, amelynek körzetében van az ország legfontosabb kőolaj-finomítója. A létesítmény egyszer már a lázadók kezén volt, de a hadsereg június 19-én visszafoglalta. Az ILIÁ harcosai kedden újra ostromolni kezdték a finomítót, a katonáknak azonban - az al-Irakíja hivatalos tévécsatorna honlapján szerdán megjelent hír szerint - sikerült visszaverniük a támadást, és jelenleg teljes ellenőrzésük alatt tartják a létesítményt és környékét.

Szerda reggel az ILIÁ és szunnita szövetségesei a Bagdadtól 90 kilométerre északra lévő Jaszreb városában harcoltak a kormányerők ellen szemtanúk és a település helyettes vezetője szerint. A lázadók a közelben körbevették az ország egyik legnagyobb - az amerikai megszállás idején Camp Anaconda néven ismert - légi támaszpontját, és aknavetőkkel támadták azt.

Eközben Irán riadókészültségbe helyezte katonáit az iraki határnál az ILIÁ legutóbbi előretörése miatt - közölte Ali Araszte, az iráni hadsereg szóvivője az ISNA hírügynökség tájékoztatása szerint. A félhivatalos FARS hírügynökség arról számolt be szerdán, hogy három iráni határőr meghalt egy iraki oldalról végrehajtott támadásban. Egy iráni biztonsági tisztségviselő elmondta, hogy a rendfenntartók a nyugat-iráni Kermánsáh tartományban, az iraki határ melletti járőrözés közben vesztették életüket. A forrás szerint "terroristacsoport" áll a támadás mögött, amelyről további részletek egyelőre nem ismeretesek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.