ILIÁ

Dzsihádista toborzókat vettek őrizetbe Madridban

A hatóságok elfogták a csoport feltételezett vezetőjét is, aki 2001-ben amerikai fogságba került, és utána rövid ideig a guantánamói fogolytáborban raboskodott.

2014.06.16 11:49MTI

Felszámoltak a spanyol hatóságok egy terroristacsoportot, amely az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű szélsőséges iszlamista szervezet számára toborzott harcosokat - közölte hétfőn a belügyminisztérium Madridban.

A közlés szerint hétfő reggelig tizenkét helyen tartottak házkutatást, és nyolc embert őrizetbe vettek a spanyol fővárosban.

A hatóságok elfogták a csoport feltételezett vezetőjét is, aki 2001-ben Afganisztánban amerikai katonák fogságába került, és utána rövid ideig a guantánamói fogolytáborban raboskodott.

Az El País című spanyol napilap úgy értesült, hogy a gyanúsítottak Marokkóból, Spanyolországból és Argentínából származnak.

Spanyolországban néhány hónapon belül ez a harmadik hasonló hatósági rajtaütés: május végén a marokkói tengerparton fekvő Melilla enklávéban ugyancsak egy dzsihádista harcosokat toborzó szervezetet számoltak fel a hatóságok. A csoport Szíria, Mali és Líbia területén található kiképzőtáborokba küldte később az újoncokat. Március 14-én spanyol és marokkói rendőrök hét személyt vettek őrizetbe, akik szintén a szíriai, mali, valamint líbiai csataterekre toboroztak iszlamista harcosokat.

A belügyminisztérium adatai szerint 2004 óta 472 iszlamistát vettek őrizetbe a dél-európai országban.

A Szíriában is aktív ILIÁ az utóbbi napokban kiterjedt hadjáratot indított Irakban, és elfoglalta a közel-keleti ország több fontos városát, köztük Moszult, majd bejelentette, hogy Bagdad ellen vonul.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.