A kormány elfogadta

A cseheknek hosszú távú tervük van a hajléktalanság felszámolására

A 10,5 millió lakosú Csehországban mintegy 30 000 ember él az utcákon, de további 100 000 embert fenyeget a hajléktalanná válás veszélye.

2013.08.28 18:10MTI

A távozó szakértői kormány elfogadta az első olyan átfogó cseh törvénytervezetet, amely a hajléktalanság megelőzését és a jelenséghez kapcsolódó problémák hosszú távú megoldását célozza - közölte Frantisek Konícek munkaügyi és szociális miniszter szerdán.

A tervezet a szociális lakhatás, az egészségügyi és egyéb szociális szolgáltatások lehetőségeit tartalmazza, amelyeket a kormányzatnak 2020-ig kellene bevezetnie. A miniszter azt is megerősítette, hogy az év végéig pontosítják, milyen sorrendben tervezik a különböző projektek megvalósítását.

A 10,5 millió lakosú Csehországban mintegy 30 000 ember él az utcákon, de további 100 000 embert fenyeget a hajléktalanná válás veszélye. Konícek elmondta, hogy a hatvanöt év feletti idős emberek körében fordulhat elő leginkább, hogy elveszítik otthonukat.

Az előző, Petr Necas által vezetett jobbközép kormánykoalíció azt tervezte, hogy az év végéig terjeszti a parlament elé a szociális lakhatással kapcsolatos kormányzati elképzelést.

A jelenlegi tervezet alapján a fedél nélkül élők számára lehetővé tennék, hogy három éven keresztül az állam által fenntartott szállásokon lakjanak. Később a szociális juttatások segítségével lakást bérelhetnének, és így a továbbiakban saját lábukra állhatnának.

Emellett 2016-tól új egészségügyi létesítmények kezdenék meg működésüket, ahol például a különböző betegségekből lábadozó vagy a kórházból hazaengedett hajléktalanok teljesen felépülhetnének, de tervezik külön orvosi rendelők létrehozását is.

Az új elképzelés nem részletezte az intézkedések költségeit. Mindenesetre a tervezetet jegyző politikusok elmondták, hogy nem a központi költségvetésből, hanem európai uniós támogatásokból finanszíroznák a hajléktalanság felszámolását célzó lépéseket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.