Északnyugat-Kínában

Rendőrségi rajtaütés: több mint egy tucatnyi ujgur áldozattal

Egy Akber Imin nevű illetékes az ügy kapcsán annyit mondott, hogy a csoportot, amelynek tagjaival végeztek, illegális vallási tevékenységgel, továbbá terrortámadásokhoz használható "bombák" készítésével gyanúsították.

2013.08.26 11:42MTI
Fotó: MTI

Legkevesebb 15 ujgur lázadóval végzett egy kínai terrorelhárító rendőri egység a Hszincsiang-Ujgur autonóm terület sivatagi területén végrehajtott akcióban - jelentette a shanghaiist.com webportál az amerikai Szabad Ázsia Rádió ujgur nyelvű adására hivatkozva a hétvégén.

A rajtaütésre még augusztus 20-án került sor Kasgár prefektúra Jilkicsi településén - erősítette meg Batur Oszmán helyi rendőrparancsnok. Ő maga nem közölt részleteket és az áldozatok kilétét sem fedte fel, csupán annyit mondott, hogy az akció során sikeresen és teljesen megsemmisítették a "terroristákat", akik közül sokan nem helybéliek voltak, s többeknél nem találtak személyazonossági igazolványt.

Egy rendőrségen dolgozó személy a rádiónak annyit elárult, hogy az áldozatok száma 16 volt, közülük egy rendőr. Egy hallgatóra hivatkozva azt is közölték, hogy a megölt férfiakat a helyszínen eltemették, sírhelyük kiásásához egy bulldózert használva. Ugyanakkor a halottak számát az illető 26-ra tette.

Egy Akber Imin nevű illetékes az ügy kapcsán annyit mondott, hogy a csoportot, amelynek tagjaival végeztek, illegális vallási tevékenységgel, továbbá terrortámadásokhoz használható "bombák" készítésével gyanúsították.

Hszincsiangból az elmúlt hetekben, hónapokban több erőszakos cselekményt is jelentettek. Alig két hete Turpán prefektúrában leszúrtak egy imámot. A helyi közösségből támadtak rá, mert az ujgur "terroristák" ellen prédikált.

Augusztus elején tüntető ujgurokra csapott le a rendőrség szintén Turpán területén, állítólag három ember meghalt, csaknem ötven megsebesült. Júniusban a térségi Lukcsün járásban késsel felfegyverzett ujgurok támadtak a rendőrség helyi őrszobáira, a kormányzat épületére és egy építkezési területre, rendőrautókat gyújtottak fel. Több tucat ember meghalt.

Az ujgurok muszlim vallású, a törökkel rokon nyelvet beszélő népcsoport tagjai, a 21 milliós autonóm terület 9 milliós népességet képviselő őslakosai.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.