Halálbunyó

Verekedésben meghalt egy ujgur férfi Dél-Kínában

Hajnali verekedés áldozata lett a dél-kínai Kuangtung (Guangdong) tartományban egy hszincsiangi (Xinyiang) ujgur nemzetiségű utcai árus - jelentette a Hszinhua hírügynökség szombaton.

2010.12.04 13:11MTI

A közép-kínai Hunan tartományi és az északnyugat-kínai hszincsiangi árusok két csoportja között négy óra tájban tört ki a verekedés Hujcsou (Huizhou) városban egy piac mellett - tájékoztatott közleményében a helyi közbiztonsági hivatal. A riasztott helyszínelő rendőrök egy sérült ujgur férfit találtak a földön, a hunaniak kereket oldottak. A sérült a kórházban halt meg.

Hat további hszincsiangi, akiknek nemzetiségére nem térnek ki, enyhébb sérüléseket szenvedett, őket is kórházi ellátásban részesítették, állapotuk stabil. A közlemény szerint a helyi rendőrség nyomozócsoportot hozott létre a történtek pontos kiderítésére és az elmenekültek felkutatására.

A vita okát és a hunani csoport létszámát a hatóságok nem közölték.

A Hszincsiang-Ujgur autonóm terület székhelyén, Urumcsiban (Urumqi) tavaly július 5-én véres zavargások törtek ki ujgur nemzetiségűek és han kínaiak között, miután Kuangtungban tisztázatlan körülmények között megöltek két ujgur férfit. Utóbbiakról elterjedt, hogy megerőszakolt egy han nőt.

Az urumcsi zavargásoknak 197 halálos áldozatuk volt, zömmel hanok. A randalírozók több mint 300 üzletet és 1300-nál több járművet gyújtottak föl, illetve rongáltak meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.