184 halálos áldozat

Betiltották a gyülekezést a kínai Hszincsiang-Ujgur terület fővárosában, Urumcsiban

Betiltották a gyülekezést a hatóságok az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület székhelyén, Urumcsiban, egy héttel azt követően, hogy etnikai alapú zavargások robbantak ki a muzulmánok és a kínaiak (hanok) között a területen, amelyek hivatalos adatok szerint 184 halálos áldozatot követeltek.

2009.07.12 11:56MTI

A tilalom elsősorban az elhunytakat gyászoló kínai közösséget érinti, amely a szokásoknak megfelelően a gyász hetedik napján kívánt megemlékezni a halottakról. A 184 halálos áldozat közül 137 kínai, 46 a muzulmán ujgur áldozatok száma, s van közöttük egy huj, egy másik muzulmán kisebbség képviselője is.

A közrendvédelmi hivatal vasárnapra virradóra jelentette be a korlátozást a 2,3 milliós városban. A rendőrség engedélye nélkül tilos a gyülekezés a szabadban, valamint tiltakozó menetek megtartása. Az Új Kína hírügynökség által közreadott beszámolóban kiemelték, hogy a hatóságok urai a helyzetnek.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a rendőrség a törvényeknek megfelelően feloszlat minden törvénytelen gyülekezést.

Vasárnap hajnalban Urumcsiban felrobbant egy vegyipari gyár olajtartálya. A hatóságok kizárták, hogy terrorcselekmény történt volna.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.