Terrorizmussal gyanúsított személyek

Hszincsiangi-vérengzés: ujgurokat vettek őrizetbe

Tizenegy, menekülésben lévő, terrorizmussal gyanúsított személyt fogtak el a kínai hatóságok az egy héttel korábbi, 21 halálos áldozatot követelő hszincsiangi rajtaütést követően.

2013.04.30 08:28MTI

A korábban elfogott gyanúsítottakkal együtt így már összesen tizenkilencen vannak őrizetben, a régió három különböző településén kerültek rendőrkézre. Valamennyiüket azzal gyanúsítják, hogy csoportjuk 2012-es megalakítása óta terrortámadásokra készültek, fegyvereket gyártottak, videofelvételekről fizikai és elméleti kiképzésen vettek részt, szélsőséges vallási nézeteket terjesztettek, illegális prédikációkra jártak. Vezetőjük egy Kászim Muhammat nevű férfi volt.
   
A csoport idén márciusban robbanószerkezeteket gyártott, és házilag készített távirányítókkal öt kísérleti robbantást hajtott végre. A rendőrségi nyomozás megállapítása szerint "valami nagyot" szerettek volna tenni az idén nyáron.
   
Április huszonharmadikán, bejelentés nyomán, a Kasgár városhoz tarozó Pacsuban robbanóeszközök gyártásán kapták őket. A gyanúsítottak tűzharcot vívtak a helyi lakóközösségi felügyelőkkel és rendőrökkel. Tizenöt civil és rendőr meghalt. Hat gyanúsítottat a rendőrök lelőttek, nyolcat elfogtak.
   
Hétfőn Kasgárban egy több mint ezer ember részvételével tartott emlékgyűlésen a 15 civil és rendőr áldozatnak posztumusz a "terrorellenes harc hőse" kitüntetést adományozták, míg heten a Kínai Kommunista Párt kiemelkedő tagjai kitüntetésben részesültek. Nemzetiségi hovatartozásuk szerint tízen ujgurok voltak, hárman han kínaiak, míg ketten mongolok.
   
Nur Bekri, Hszincsiang-Ujgur autonóm terület kormányzója az esettel kapcsolatban azt hangoztatta, hogy a terroristákkal történt összecsapás nem etnikai, vagy vallási eredetű konfliktus volt.
   
"Ez egy politikai harc a szeparatizmus és a szeparatizmust ellenzők, a haza egységét támogatók és annak ellenzői között" - mondta. Bekri kijelentette, ebben a kérdésben nincs alku vagy engedmény. A kínai közbiztonsági minisztérium miniszterhelyettese ugyancsak leszögezte, vaskézzel fognak lecsapni a terroristákra és könyörtelenül megbüntetik őket.
   
Hszincsiangban időről időre fegyveres akciókkal hívják fel magukra a figyelmet ujgur lázadók, olykor vallási fanatikusok, illetve a terület elszakadását hirdetők. Ők a muszlim vallású, a törökkel rokon nyelvet beszélő népcsoport tagjai, az autonóm terület őslakosai.
   
2009 júliusában évek óta nem tapasztalt, súlyos etnikai zavargások törtek ki Hszincsiangban, miután a terület székhelyén, Urumcsiban a han kínai lakosságra támadtak ujgurok, hogy megtoroljanak egy korábbi sérelmet. Az erőszakos cselekményekben közel 200 ember meghalt, és csaknem 1700-an megsebesültek. Az ügyben több halálos ítélet született.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.