Kultúrák találkozása vasárnaptól szerdáig

Ujgur művészek Budapesten

Az ujgur kultúra megismertetésére, az ujgur-magyar kulturális párbeszéd elősegítésére az Uyghur PEN 28 fős delegációja érkezik Budapestre vasárnap és vesz részt irodalmi eszmecseréken, fölolvasásokon szerdáig a Magyar Írószövetség székházában.

2011.02.19 14:01MTI

Weiner Sennyey Tibor költő, az egyik szervező elmondta, hogy a Magyar Írószövetség, a Magyar PEN Club, a kulturális tárca és a Nemzetközi PEN Club összefogásával jön létre a budapesti találkozó az ujgur írókkal, költőkkel.
   
Hétfőn az írószövetségi felolvasásokon elsősorban ujgur, de magyar írók és költők műveivel is találkozhat az érdeklődő közönség. Késő délután Szörényi László irodalomtörténész professzor, az MTA Irodalomtudományi Intézetének igazgatója tart előadást Az ujgur-magyar őstörténeti kapcsolatok a népzenekutatás fényében Stein Aurél keletkutató munkásságától Bartók Béla népdalgyűjtésein keresztül napjainkig. Este a London-Uyghur Ensemble nevű, tradicionális ujgur zenét játszó londoni székhelyű zenekar koncertjét tartják meg.
   
Az öttagú együttesben egy énekes van, hárman hosszú nyakú húros hangszert szólaltatnak meg, míg negyedik társuk ütős hangszeren játszik. A rendezvény első teljes napja, a második és harmadik nap délutánja nyitott a nagyközönség számára. A programokra ingyenes a belépés - tette hozzá.
   
Az ujgurok rokon népnek tekintik a magyart és nagy örömmel jönnek ismerkedni. Az Uyghur PEN 2009 nyarán alakult Isztambulban, tavaly a kirgizisztáni Biskekben szervezett a Nemzetközi PEN Club az Uyghur PEN-nel konferenciát helyi és ujgur íróknak, költőknek. Budapesten tartják az ujgur írószervezet harmadik kongresszusát és egyben kulturális találkozót - jegyezte meg Weiner Sennyey Tibor.
   
A konferencia után irodalmi összeállítást közöl a Magyar Napló kortárs ujgur szerzők magyarra fordított műveiből. A rendezvény médiapartnere a www.irodalmijelen.hu nevű honlap, amelyen rendszeresen frissülő információkkal, a programmal, a résztvevőkkel és a szervezőkkel ismerkedhet meg az olvasó.
   
Az ujgurok lakta vidék, a Hszincsiang (Xinjiang)-Ujgur Autonóm Terület Kína északnyugati részén találtható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.