Szíria: háború és háború

Vallásháború: Aszad elleni dzsihádra szólít fel a Muzulmán Ulemák Ligája

A szíriai háború egyre inkább vallásháborúvá válik: az "Aszad-klán" - amely a síita alavita kisebbséget képviseli - a libanoni síita Hezbollah katonai támogatását élvezi, miközben a lázadók nagy többsége szunnita.

2013.06.14 06:21MTI
Fotó: MTI

A szíriai Aszad-rezsim elleni szent háborúra szólítottak fel a muzulmán országok legbefolyásosabb szunnita hittudósai. A Muzulmán Ulemák Ligája Kairóban tartotta kongresszusát, és csütörtökön elfogadott határozatában dzsihádot sürgetett Bassár el-Aszad kormánya ellen, továbbá bojkottot követelt a Damaszkuszt támogató Oroszország és Irán ellen. A szíriai háború egyre inkább vallásháborúvá válik: az "Aszad-klán" - amely a síita alavita kisebbséget képviseli - a libanoni síita Hezbollah katonai támogatását élvezi, miközben a lázadók nagy többsége szunnita.

Ezzel egy időben az egyiptomi elnöki hivatal egyik magas rangú képviselője kijelentette, hogy az egyiptomiak részt vehetnek a Szíriában folyó harcokban, és hazatérésük után emiatt nem vonják felelősségre őket. Az idézett tisztségviselő az AP amerikai hírügynökségnek arra a kérdésére válaszolt, vajon a kormányzat álláspontja szerint egyiptomi állampolgárok harcolhatnak-e a szíriai felkelők oldalán. Az egyiptomi elnöki hivatal szóban forgó képviselője - egyben Mohamed Murszi elnök külpolitikai tanácsadója - azt hangoztatta, hogy az utazás szabadsága biztosított valamennyi egyiptomi számára.

Egyben emlékeztetett arra, hogy a 2011-es felkelés óta a kormány többé nem bünteti az egyiptomiakat azért, amit más országban tesznek. Hozzátette: az elnöki hivatal álláspontja szerint a Szíriában harcoló egyiptomi állampolgárok nem jelentenek veszélyt Egyiptom biztonságára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.