Szíria

Westerwelle szerint Oroszország nem szállít fegyvereket az Aszad-rezsimnek

Németország megítélése szerint a kívánt hatással ellentétes következményekhez vezetne, ha Moszkva fegyverekkel támogatná Damaszkuszt.

2013.06.09 12:39MTI
Fotó: MTI

Oroszország jelenleg nem tervezi, hogy fegyvereket ad el a szíriai kormánynak - mondta a német külügyminiszter egy vasárnapi lapinterjúban.

Guido Westerwelle a Welt am Sonntag című német lapnak adott interjúban elmondta: beszélt Szergej Lavrov ororsz külügyminiszterrel a Szíriába irányuló orosz fegyverexportról szóló hírekről, és hangsúlyozta, hogy Németország megítélése szerint a kívánt hatással ellentétes következményekhez vezetne, ha Moszkva fegyverekkel támogatná Damaszkuszt. A beszélgetés alapján úgy tűnik, hogy az Sz-300-as légvédelmi rendszerek exportja "jelenleg nincs napirenden" - mondta a német külügyminiszter.

Guido Westerwelle az interjúban óvott a szíriai ellenzék felfegyverzésétől is, amit mindenekelőtt a francia és a brit vezetés szorgalmaz. Az Aszad-rezsim megdöntéséért terroristák is harcolnak, akik Damaszkusz bevétele után Jeruzsálem ellen fordulnának. Ebben a helyzetben "teljes erővel támadnak fel bennem a védelmi ösztönök izraeli barátaink és partnereink iránt", hiszen nem akármilyen fegyverekről van szó, hanem modern légvédelmi rendszerekről - mondta Guido Westerwelle. "Súlyosan fenyegetné Izraelt és a polgári légiközlekedést, ha akárcsak egy ilyen fegyver rossz kezekbe kerülne" - tette hozzá.

Korábbi beszámolók szerint Ororszország 2010-ben kötött szerződést Szíriával négy Sz-300-as légvédelmi rendszer értékesítéséről. Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden azt mondta, hogy a fegyverrendszereket még nem szállították le. Putyin az Európai Unió vezetőivel Jekatyerinburgban tartott csúcstalálkozó után tett nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a szíriai fegyverszállítások összhangban vannak a nemzetközi joggal, de Moszkva nem akarja felborítani a katonai egyensúlyt a közel-keleti térségben.

Az ENSZ szerint a harmadik éve tartó szíriai polgárháborúban eddig nagyjából 70 ezren haltak meg, és több mint egymillióan elmenekültek az országból, a belföldi menekültek száma pedig több millió lehet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.